ZIZ Magazine
Image default
Kunst en Kitsch

Mooi geroest grafmonument?

Grafmonument Roest – You hate it or lov it

Geroeste grafstenen en grafmonumenten zijn geliefd. Een geroest oppervlak heeft een natuurlijke kleur en uitstraling en dat spreekt een aantal mensen aan. Maar hoe blijvend is de warme uitstraling en kleur? Is het blijvend en duurzaam? En het niet zo dat het ijzer uiteindelijk doorroest? Zijn er vergelijkbare alternatieven voor RVS als je niet van roest houdt?

Cortenstaal = geroest staal?

Corten werd begin 1900 ontwikkeld door ijzer moleculen met een andere metalen (koper, chroom, nikkel) samen te voegen.

Het bijzondere van Corten staal is dat de roest die gevormd wordt een beschermlaagje is die het metaal dat er onder zit afsluit voor verdere oxidatie. De geroeste laag is als het ware een huid op het metaal dat voorkomt dat het staal verder roest. Dus: Corten- staal roest verder niet door. 

Associatie roest en grafstenen

Sommige mensen associëren roest met slecht onderhoud. In dat geval is de keuze voor corten niet zo voor de hand liggend.

Maar als je roest associeert met natuurlijk en organisch en je houdt van de kleur dan is het een passende materiaal keuze. De roest is aanvankelijk lichtbruin en niet egaal. Na verloop van tijd verkleurt het roestige oppervlak steeds donkerder. Totdat het na  maanden helemaal egaal wordt en pure chocolade bruin kleurt.

roest proces – de kleur wordt steeds egaler en donkerder

Cortenstaal graf gecombineerd met andere materialen

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar de combinatie van cortenstaal met RVS, glas of steen vinden veel mensen mooi. Als u er rekening mee houdt dat de “eindkleur”  van Corten donkerbruin is, kunt u een mooie combinatie maken. 

Tekst op grafsteen in corten

Graveren van tekst is in Corten geen goede keuze:  de gegraveerde tekst gaat ook roesten en wordt daardoor onzichtbaar. Wat wel goed werkt is om de tekst uit het staal weg te snijden.  (Dan kijk je dus door de letters heen). Ook kan men een andere materiaalsoort voor het corten plaatsen. Bijv. een gegraveerde glasplaat met afbeeldingen en teksten. 

Cortenstaal wat is en goed alternatief?

Als u niet van roest houdt, het niet mooi vindt of er negatieve associaties mee heeft, maar wel van een warme en natuurlijke uitstraling houdt dan is verhit RoestVastStaal een alternatief. Het RVS verkleurt door hitte daar zijn geen chemische stoffen bij nodig. Het verhitte RVS krijt een blijvend mooie kleur en is duurzaam. De kleuren variëren een beetje en geven een fraai kleurverloop. Het RVS is daarmee lichter en minder egaal dan geroest staal

Is het mooier dan geroest corten? Ieder zijn smaak!

Een mooi alternatief voor geroest staal – natuurlijk verkleurd RVS

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten denkt actief met nabestaanden mee bij het ontwerpen en uitvieren van persoonlijk grafmonumenten. Grafstenen en grafmonumenten die we maken met eigentijdse materialen zoals RVS 316, cortenstaal (geroest staal) en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt alleen maar door Nederlandse vakmensen gemaakt. Als nabestaande nodigen we u graag uit om tijdens net uitvoeren van een grafmonument tussendoor te komen kijken. Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl