ZIZ Magazine
Image default
Dienstverlening

Hoe gebruik je een Slijpstaaf als een Top kok

Hoe gebruik je een Slijpstaal als een Top kok

Een slijpstaaf is goed voor twee dingen: ten eerste maakt het de grove rand op je mes weer glad, nadat je het geslepen hebt op een wetsten. En ten tweede, kan het slijpstaaf je rand weer opnieuw tot leven brengen, nadat je het gebruikt hebt om te snijden of hakken van voedsel.

Op televisie heb je waarschijnlijk wel eens Gordon Ramsey en Jamie Oliver gezien die een mes met snelle bewegingen langs een slijpstaal haalt. Zoals je waarschijnlijk al verwacht had, doen ze dit enkel voor de show.

Er is namelijk geen goede reden te vinden waarom je dit snel zou doen, bovendien zit er een kans in dat je jezelf verwond.

Sterker nog, als je op de veiligste manier een slijpstaaf gebruikt, dan komt de rand van het mes niet eens bij je in de buurt.

Stap 1: Begin met het Slijpstaaf

Als je voor het eerst slijpstaaf gebruikt, dan is het het makkelijkst om een verticale greep te gebruiken. Houdt het handvat vast en plaats de punt op de snijdplank. Plaats de hiel van het mes tegen de bovenkant van het staal in een hoek van 15-20 graden.

Stap 2: Eindig op de Punt

Pas enkel lichte druk toe, haal het mes langs het staal naar beneden, en gebruik de totale rand van het mes, langs de totale lengte van het slijpstaaf, onder dezelfde hoek.

Stap 3: Begin op de Tweede Kant

Houdt nu de andere kant van het mes tegen het slijpstaaf. Weer in een hoek van 15 tot 20 graden.

Stap 4: Eindig op de Tweede Kant

Haal het mes van de hiel tot aan de punt van het mes langs het slijpstaaf, totdat de punt van het mes de punt van het slijpstaaf tegenkomt. Doe dit ongeveer 8 keer aan beide kanten.

Na 8 tot 10 keer beide kanten te hebben geslepen langs het slijpstaaf is je mes weer zo goed als scherp. Doe dit nu iedere keer voordat je het mes gaat gebruiken. Als je het slijpstaaf 100 keer gebruikt hebt kan je gaan experimenteren met andere technieken. Misschien zal je dan ooit zo goed worden als Gordon of Jamie.

https://www.nieuwsblad.be