ZIZ Magazine
Image default
Gezondheid

Alles wat je wilt weten over kunstzinnige therapie

Alles wat je wilt weten over kunstzinnige therapie

Door te werken met beeld, kleur en vorm ga je werken aan je eigen gezondheid en ontwikkeling. Tijdens kunstzinnige therapie praat je niet over je klachten, maar werk je dit uit in beeld met behulp van tekenen, boetseren of schilderen. In dit artikel lees je alles wat jij wilt weten over kunstzinnige therapie. Voor wie is het? Wat is kunstzinnige therapie? En Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

 

Wat is kunstzinnige therapie?

Ieder mens is creatief, ook al zou je dat soms niet denken van jezelf. Kunstzinnige therapie is een therapievorm waarbij muziek, drama en beeld een effect hebben op het heel proces van de cliënt. Door uitingen in beeld en geluid kunnen cliënten laten zien wat er bij hen leeft. Dit wordt ook wel expressie genoemd. Kunstzinnige therapie heeft ook een impressieve werking, doordat de cliënt een fijne werking ervaart door de oefeningen in vorm, klant, beweging en keur.

Bij kunstzinnige therapie draait het niet om het resultaat, maar om het gehele proces die cliënten doorlopen. Kunstzinnige therapie is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht en het stimuleren van genezing en ontwikkeling. Hierdoor ervaar je een beter evenwicht in het voelen, denken en handelen.

Kunstzinnige therapie is geschikt voor jong en oud. Deze behandelmethode is geschikt voor zowel kinderen als volwassen met lichamelijke en/of psychische klachten.

 

Hoe gaat een behandeling kunstzinnige therapie in praktijk?

Het is mogelijk om een behandeling in kunstzinnige therapie op eigen initiatief te volgen, maar ook op doorverwijzing van een arts. Het is niet noodzakelijk om ervaring te hebben met kunst, beeld of muziek. De tijdsduur van de behandeling verschilt per persoon en is eenvoudig af te stemmen met een therapeut op het platform van De Juiste Therapeut.

In de meeste gevallen begint een kunstzinnige therapie behandeling met een intake. Bij deze intake wordt stilgestaan bij het probleem waar je graag aan wilt werken. Vaak wordt dit gedaan met een schildering waarin jij laat zien hoe jij jezelf vormgeeft op jouw eigen wijze. Uit deze schildering komen de kwaliteiten en punten naar boven waarin gewerkt kan worden. Dit wordt vervolgens met de cliënt besproken. Alle behandelingen van kunstzinnige therapie zijn uniek, doordat elke persoon uniek ie en zijn of haar problemen verschillen. De behandeling bestaat verder uit oefeningen die bestaan uit jouw doelen. Hierbij kan gedacht worden aan oefeningen voor:

 

  • jezelf begrenzen en openstellen;
  • het leren loslaten en verwerking;
  • het uiten van jouw gevoelens;
  • werken aan meer verbinding met jezelf;
  • het leegmaken van je hoofd;
  • meer inzicht in jezelf creëren.

 

Kunstzinnige therapie is geschikt voor mensen die te maken hebben met verliesverwerking, angst-, somberheid- en paniekklachten, burn-out en onzekerheid. Je kunt ook een behandeling in kunstzinnige therapie nemen als je niet goed tegen verandering kan.

 

Hulp nodig?

Op het platform van De Juiste Therapeut vind je verschillende therapeuten die de behandeling in kunstzinnige therapie aanbieden. Onze therapeuten zijn vakbekwaam, waardoor zij je graag willen helpen in jouw problematiek. Boek nu een afspraak via het online-afsprakenformulier via onze website.

 

https://dejuistetherapeut.nl/