ZIZ Magazine
Image default
Aanbiedingen

Drie Usenet-begrippen voor jou uitgelegd!

Als jij net komt kijken bij gebruik van Usenet, zullen er veel begrippen zijn die voor jou weinig tot niets betekenen. Veel van deze begrippen zijn echter wel handig om te begrijpen, als jij Usenet succesvol wil gebruiken. Deze blog zal daarom drie begrippen uitlichten, en vertellen wat de betekenis hiervan is. 

  1. Mbit

Mbit is kort voor megabit. In één megabit zitten een miljoen bits. Mbits zijn de eenheid van de snelheid binnen Usenet. Dit betekent dat de downloadsnelheid van een bepaald bestand wordt uitgedrukt in Mbit per seconde. Als de Mbit per seconde hoog is, zal jij je bestand dus sneller gedownload hebben. 

  1. Retentie

Usenet is een uniek netwerk, en werkt heel anders dan bijvoorbeeld het Internet. Een groot verschil tussen Usenet en Internet, is dat er bij Usenet sprake is van retentie. Dit is de tijd dat een bepaald bestand op Usenet zal blijven staan. Deze retentie wordt meestal in dagen uitgedrukt: een bestand met een retentie van 30 dagen zal nog 30 dagen beschikbaar zijn om gedownload te worden. In het algemeen geldt voor Usenet bestanden dat hoe hoger de retentie, hoe beter. Als jij een bestand vindt met een lage retentie, waar jij in geïnteresseerd bent, is het dus ook slim om deze zo snel mogelijk te downloaden. 

  1. Payserver

Usenet maakt onderscheid in twee verschillende soorten servers: payservers en free servers. De namen geven eigenlijk de betekenis van deze twee servers al weg: bij een payserver moet je betalen; een free server is gratis om te gebruiken. Een payserver heeft vaak meer mogelijkheden dan een free server, die vaak nog best beperkt zijn. Payservers bieden de mogelijkheid om verschillende connecties tegelijkertijd te maken. Dit betekent dat je meer bestanden kan downloaden, omdat je toegang hebt tot meer nieuwsgroepen. De meeste payservers bieden de mogelijkheid om deze eerst even te testen. Als een payserver je niet bevalt na de eerste week, kan je ervoor kiezen om de aanschaf niet door te laten gaan. Je hoeft bij een payserver dus niet bang zijn dat je vastzit aan een product waar je liever geen gebruik van maakt. 

 

https://www.vipernews.com/nl/