ZIZ Magazine
Image default
Adverteren

Trends in de woningbouw

De woningmarkt maakt een turbulente tijd door. Er verandert een heleboel op alle gebieden en ook in alle segmenten. Zo worden er momenteel veel nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd door de massale toestroom aan vluchtelingen die een woning zoeken, terwijl er al lange wachtrijen waren. Om diezelfde reden wordt er ook veel gerenoveerd, voornamelijk met het doel om zo snel mogelijk woningen te creëren. Kantoorpanden worden omgetoverd tot studio’s en kamers voor studenten, oude flats worden van de slooplijst gehaald en ga zo maar door.

Niet alleen op de (sociale) huurmarkt zien we veranderingen, ook de koopsector lijkt losgekomen zijn van het anker waaraan het vastzat gedurende de economische crisis. Door de lage rentestand en het gebrek aan huurwoningen maken veel starters en gezinnen met een modaal inkomen de keuze om nu te gaan kopen.

Tot slot zien we ook dat het duurste segment woningen toeneemt. Er worden veel riante villa’s bijgebouwd en enkele weken geleden werd het duurste huis van Nederland verkocht terwijl het nog niet gebouwd is, namelijk een penthouse van vijftien miljoen euro aan het Ei in Amsterdam. Traditionele boerderijen die relatief dicht bij de stad liggen zijn ook in trek en hier spelen makelaars weer handig op in.

De trends komen namelijk allemaal uit het verleden; de rietdekker en zijn rietdekkersbedrijf hebben het weer druk omdat rieten daken niet mogen missen op een riante woning en ook het zwarte hout en de bijbehorende ouderwetse uitstraling mogen niet ontbreken. Houtkleuren zijn overigens helemaal in: geen felle, synthetische kleuren, maar een beige, grijze of andere zachte kleur met hout is iets wat vaak terugkeert. Maar ook zijn er genoeg mensen die juist voor hypermodern gaan: woningen met grote ramen, felle kleuren of wit en de nieuwste futuristische snufjes. Kortom: er verandert erg veel in de woningbouw!

http://www.rietwerk.nl/