ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Bloeddruk

Met bloeddruk bedoelen we de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van de bloedvaten. Het hart pompt constant bloed door de aders. De bloeddruk bestaat altijd uit 2 waarden: de bovendruk en de onderdruk. Er is geen ideale bloeddruk. Wel is er een bovengrens.  Daarnaast varieert het bloeddrukniveau gedurende de dag. Bijvoorbeeld ’s nachts is de bloeddruk relatief laag, door weinig inspannende bezigheden. Bij het opstaan loopt de bloeddruk op om in de loop van de dag weer wat te dalen. De bloeddruk stijgt door lichamelijke inspanningen zoals sporten. Een verhoogde bloeddruk door lichamelijke inspanningen is overigens niet negatief. Bij gezonde mensen die voldoende bewegen stijgt de bloeddruk pas na een forse inspanning. Het is daarom belangrijk een goede conditie te hebben.

 

Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks bewegen (minimaal een half uur per dag) positieve invloed heeft op de bloeddruk. De spieren hebben dan meer zuurstof nodig waardoor het hart meer bloed door het lichaam moet pompen. Ook psychische activiteit beïnvloed de bloeddruk. Denk aan stressvolle en drukke situaties. Tijdens zo’n inspanning is de bloeddruk hoog. Wanneer het lichaam aan het rusten is, hoort de bloeddruk niet hoog te zijn. Als de bloedvaten constant onder bovengemiddelde druk staan noemen we dat een hoge bloeddruk. Vaak merken mensen met een verhoogde bloeddruk genees dat ze dit hebben. Het is echter niet goed en het kan zelfs op lange termijn gevaarlijk zijn. De structuur van de vaten verandert en wordt stugger. Dit leidt tot een hoger risico op hart en vaatziekten.

Gelukkig kan je tegenwoordig je bloeddruk op verschillende manieren gemeten worden. Het meten van de bloeddruk wordt meestal door de arts gedaan, maar je kunt ook thuis de bloeddruk meten met een bloeddruk meter. Het is lastig om te zeggen hoe hoog de ideale bloeddruk is. Er is namelijk geen ideale bloeddruk. Als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg is er sprake van hoge bloeddruk. Ook handig om aan te schaffen is een bloedsuikermeter. Een bloedsuikermeter meet de hoeveelheid bloedsuiker, glucose, in het lichaam. Als je diabetisch bent is het erg belangrijk dit regelmatig te meten.

 

https://shopvoorgezondheid.nl