ZIZ Magazine
Image default
Electronica en Computers

Is het slim om oude hardware te laten opkopen

Ben jij een ondernemer? En heb jij oude hardware laten vervangen voor nieuwe systemen? Misschien kun je dan nog wat verdienen, oude hardware is namelijk geld waard. Denk aan laptops, desktop computers, smartphones, monitoren, printers, netwerkapparatuur en bijvoorbeeld tablets. Er zijn bedrijven die oude hardware opkopen en daarbij oude apparaten een tweede kans geven. Dat levert jou niet alleen geld op, maar ook ruimte in je opslag. Uiteindelijk zal de ongebruikte hardware ook alleen maar in waarde afnemen. Het is dus veel beter om deze een tweede kans te geven. Een win-winsituatie.

Oude hardware opkopen is zo geregeld

Er zijn bedrijven die wereldwijd hardware opkopen, en die hanteren een volledig verzorgt proces. Een goed bedrijf is ISO9001 en ISO14001 gecertificeerd, en verwijderd eventuele achtergebleven data op een veilige manier. Het is dus goed om te kijken of de desbetreffende partij op deze manier gecertificeerd is. Na het opkopen krijg je een volledige rapportage met certificaten. Voor opkopen geldt een minimale afname van 10 systemen, dus 10 laptops, 10 desktop pc’s of bijvoorbeeld 10 tablets. Deze regel geldt niet voor servers en opslag. De apparatuur moet in goede staat zijn, en nog juist functioneren. Incomplete apparatuur wordt niet aangenomen, en ook kabels, muizen en toetsenborden vallen niet onder de apparatuur die wordt opgekocht. Dit geldt ook voor inktprinters, toners of cartridges.

Overzicht wat de meeste bedrijven opkopen

 

 • Laptops, PC, workstation, desktop;
 • iMac, MacBook, Mac Mini, Mac Pro, iPhone, iPad, Apple Displays;
 • Servers jonger dan 6 jaar;
 • Tablets, Tablet PC;
 • NAS, SAN, DAS, Disks;
 • Monitoren boven de 21 inch, netwerk-apparatuur

Wanneer je als bedrijf zijnde nog oude hardware hebt staan kun je contact opnemen, en op basis van hardware-specificaties een waardebepaling laten opstellen. Bij een akkoord hoef je de hardware alleen nog maar klaar te zetten, het desbetreffende bedrijf haalt de spullen op.

Waarom is oude hardware nog geld waard

Het is een misverstand dat de leeftijd van de hardware het meest belangrijke is. Natuurlijk kan het zo zijn dat bepaalde randapparatuur of software niet wordt ondersteunt. Maar uiteindelijk gaat het om de prestaties van de hardware. Wanneer hardware voor jou geen functie meer heeft, betekent dit niet direct dat een ander er niets meer aan heeft. Je maakt een ander, en jezelf blij. Denk bijvoorbeeld een studenten, scholen, instanties die werken op vrijwillige basis, of mensen die weinig te besteden hebben.

Hoe wordt de restwaarde bepaalt?

 • Leeftijd apparatuur;
 • Technische en cosmetische staat;
 • Wat is de nieuwprijs;
 • Merk en model;
 • Specificaties;
 • Hoeveelheid apparaten (hoe meer hoe aantrekkelijker)

Meer dan alleen geld

Voor jou als ondernemer zijn de extra inkomsten natuurlijk mooi meegenomen. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te kijken naar de verwijdering van data. Zelf hoef je daar niet meer naar om te kijken. Het bedrijf zal achtergebleven data op een veilige manier verwijderen. Maar je draagt ook bij aan het voorkomen van e-waste. Dit is elektronisch afval, iets wat een steeds groter probleem aan het worden is.