ZIZ Magazine
Image default
Energie

Wat betekent de term SCIOS?

Wat houdt de SCIOS in?

De term SCIOS is een afkorting en staat voor Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties. Dit is een groep die zorgt voor controles over allerlei soorten stookinstallaties. Zij letten voornamelijk op de veiligheid hiervan en zorgen ervoor dat mensen met een gerust hart kunnen vertrouwen op de stookinstallaties waarover zij beschikken. Omdat een noodstroomaggregaat een verbrandingsmotor heeft die dikwijls op diesel draait wordt ook dit apparaat gezien als een stookinstallatie. De regels die bij de SCIOS gelden, zijn dus ook van toepassing op de aggregaat die jij in bezit hebt.

Is een inspectie of keuring van de SCIOS verplicht?

Of jouw aggregaat verplicht een inspectie van de SCIOS moet ondergaan is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij gaat het voornamelijk om het vermogen waarover de installatie beschikt en om het wel- of niet-gasgestookt zijn van de installatie. Als je deze informatie weet dan kun je ontdekken of je wel of geen verplichte keuring nodig hebt voor je aggregaat. Als we kijken naar stookinstallaties onder de 20 kW dan hoeven beide varianten niet verplicht gekeurd te worden. Kijken we naar stookinstallaties tussen 20 kW en 100 kW, dan zien we dat wel-gasgestookte installaties geen verplichte keuring behoeven en niet-gasgestookte installaties eens in de vier jaar gecontroleerd moet worden. Heeft jouw stookinstallatie een vermogen van meer de 100 kW? Dan moet een wel-gasgestookte installatie eens in de vier jaar nagekeken worden en een niet-gasgestookte eens in de twee jaar.

Wat gebeurt er tijdens een inspectie?

De stichting gaat tijdens de inspectie letten op een aantal zaken (scopes). Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de verbrandingsmotor en naar de gasturbine: werken die nog correct? Als jouw installatie meer dan 500 draaiuren per jaar heeft dan wordt er ook een emissiemeting uitgevoerd. Tevens onderzoekt de deskundige van de SCIOS de brandstoftoevoerleiding naar een externe tank als jouw installatie daarover beschikt.

Wat is het nut van een keuring van de SCIOS?

De twee sleuteltermen hier zijn veiligheid en functioneren. Een noodstroomaggregaat is er om in tijden van nood het juiste te doen: apparaten van stroom voorzien. Bij het uitvallen van het reguliere stroomnetwerk in belangrijke omgevingen (ziekenhuizen, verpleeghuizen en bouwplaatsen) kan paniek ontstaan, die zal worden weggenomen bij het inschakelen van het aggregaat. Dat geldt tenminste alleen als je zeker weet dat jouw aggregaat goed werkt en veilig is. Om dat te kunnen garanderen is een keuring van de SCIOS enorm handig.

https://www.bredenoord.com/nl/service/scios/