ZIZ Magazine
Image default
Media

Wat is rigging?

Rigging is een term die veel voorkomt in de evenementenbranche. Als u wel eens naar een concert, festival, theatershow of ander evenement met licht en geluid gaat dan krijgt u al snel met rigging te maken. Met rigging worden dan ook de materialen bedoeld die men gebruikt om audiovisuele techniek in de lucht te hijsen. Hierbij kunt u dus denken aan verschillende soorten lampen en geluidsboxen. Eigenlijk alles wat een concert of festival tot een bijzonder iets maakt zit vast aan rigging materialen. Zonder rigging kunnen de lampen en de boxen namelijk niet de lucht in en dat beïnvloedt de kwaliteit van de show.

Rigging materiaal

Het materieel waar boxen en lampen vaak aan vast zitten zijn met name balkconstructies gemaakt van aluminium pijpen. Deze constructies worden ook wel “truss” genoemd en komen in verschillende vormen. Met truss kunt u bijvoorbeeld een brug of boog maken, maar u kunt ze ook in de lucht hangen om daar vervolgens weer lampen en boxen aan te hangen. Truss is gemaakt om veel gewicht te kunnen dragen. Dat moet ook wel, want lampen en boxen zijn erg zwaar. Ondanks dat ze veel gewicht kunnen dragen zijn ze zelf licht in gewicht. Andere materialen die onder rigging vallen zijn motortakels, kabels, en controllers.

Rigging certificering

Rigging materialen dragen vaak veel gewicht en daarom moeten ze ook veilig zijn. Het is dan ook belangrijk dat de materialen jaarlijks gekeurd worden. Over het algemeen gaan rigging materialen lang mee, afhankelijk van hoe intensief ze gebruikt worden. Het keuren van rigging materiaal kan worden gedaan door een ervaren rigging partij. Zij weten precies waar de materialen aan moeten voldoen. Bij Riggingbox hebben wij ook de kennis en ervaring in huis om rigging materiaal overal ter wereld te keuren.

Meer weten?
Meer weten over rigging? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag!

https://riggingbox.nl/