ZIZ Magazine
Image default
Mode en Kleding

Hoe behandel je suède schoenen? Tips voor een langere levensduur

Suède schoenen zijn niet alleen stijlvol, maar ook gevoelig voor vlekken en beschadigingen. Als je wilt dat je suède schoenen er lang mooi uitzien, is het verstandig om ze goed te behandelen en te onderhouden. Maar hoe verzorg je deze schoenen?  Vaak hebben schoenen van bekende merken zoals sneakers van Mason Garments een handleiding over hoe je deze moet wassen. In dit artikel delen we toch alvast een aantal handige tips voor het verzorgen van je suède schoenen, zodat ze langer meegaan en er altijd als nieuw uitzien.

Bescherm je suède schoenen met een spray

Voordat je je suède schoenen voor het eerst draagt, is het verstandig om ze te beschermen met een suède-beschermingsspray. Deze spray vormt een onzichtbare beschermlaag op het suède en helpt vlekken en vuil te voorkomen. Zorg ervoor dat je de spray gelijkmatig aanbrengt op het gehele oppervlak van de schoenen en laat ze goed drogen voordat je ze draagt.

Gebruik een suède borstel om vuil te verwijderen

Suède heeft de eigenschap om vuil en stof aan te trekken, wat ervoor kan zorgen dat je schoenen er snel slordig uitzien. Gelukkig kun je dit gemakkelijk oplossen met een suèdeborstel. Borstel voorzichtig in één richting over het suède om het vuil los te maken en te verwijderen. Vermijd het gebruik van water, omdat dit vlekken kan veroorzaken. Een suède borstel verwijdert niet alleen vuil, maar houdt ook de vezels van het suède soepel en voorkomt dat ze plat worden. Neem een paar minuten de tijd om je schoenen te borstelen na het dragen, en je zult merken dat ze er langer mooi uitzien.

Vermijd vocht en water

Suède is gevoelig voor vocht en water, dus het is belangrijk om je suède schoenen hiertegen te beschermen. Draag ze niet op regenachtige dagen en vermijd plassen. Als je schoenen toch nat worden, dep ze dan voorzichtig droog met een absorberende doek en laat ze op natuurlijke wijze drogen, uit de buurt van directe hittebronnen zoals radiatoren. Gebruik nooit een föhn, omdat dit het suède kan beschadigen.

Laat ernstige vlekken verwijderen door een professional

Als je suède schoenen ernstige vlekken hebben die je niet zelf kunt verwijderen, is het raadzaam om ze naar een professionele schoenmaker te brengen. Zij hebben de juiste kennis en expertise om de vlekken veilig te behandelen en je schoenen weer in topconditie te brengen. Met deze tips kun je je suède schoenen goed verzorgen en ervoor zorgen dat ze er lang mooi uitzien.