ZIZ Magazine
Image default
Woningen

Hoeveel kosten zonnepanelen in 2020?

Zonne-energie is een investering op lange termijn. Om goed te budgetteren moet u kijken naar kosten en besparingen over 20 jaar en de terugverdientijd en het terugverdienbedrag bepalen. De juiste berekening is inclusief:

  • De kosten van fotovoltaïsche panelen en andere componenten
  • Wat uw zonne-installateur oplaadt
  • Uw stroom- en elektriciteitsrekeningen
  • Eventuele toepasselijke landelijke of regionale belastingvoordelen
  • Verwachte besparing op uw energiefactuur

Zet het allemaal op een rijtje en u kunt de werkelijke kosten van de zonnepanelen voor uw huis berekenen. Als u alle berekeningen wilt overslaan, raden wij u aan een gratis offerte te ontvangen van Zonnepanelen Terborg. Als u zelf de kosten wilt berekenen, blijf dan lezen en leer hoe de berekening werkt.

De kosten van zonnepanelen afbouwen

De standaard manier om de kosten van een zonnepaneelsysteem te evalueren is kosten per watt of euro’s per watt. Deze meting wordt berekend door de totale kosten voor de installatie van het systeem (onderdelen en arbeid) te nemen en te delen door hoeveel vermogen het systeem produceert in kilowatt (elektrisch vermogen). Ter referentie, de gemiddelde woning zou een 4kW-7kW zonnesysteem gebruiken.

Op het moment van dit schrijven variëren de kosten voor de installatie van zonnepanelen tussen 3 en 5 Euro per watt. Dus een 5kW systeem zou rond de 10.000-20.000 Euro excl. kosten kortingen. Terwijl die kosten een behoorlijke investering zijn voor vele huishoudens om te slikken, is het gemeenschappelijk voor nutsbedrijven om aansporingen of subsidies aan te bieden om de kosten van het zonnesysteem te compenseren.

Bijvoorbeeld, heeft een systeem dat 10.000 Euro kost een terugverdientijd van ongeveer 20 jaar. De kosten van een zonnepaneel liggen vandaag de dag rond de 3 Euro per watt, en de extra kosten van de installatie brengt kosten met zich mee tot 5- 6 Euro per watt. De installatiekosten voor PV-systemen omvatten zowel de arbeid als de elektronica die nodig is om het zonnepaneel in uw bestaande elektrische systeem te binden.

https://ribbers-solarworks.nl/zonnepanelen