ZIZ Magazine
Image default
Woningen

Minder eigen geld nodig indien hypotheek met ouders

Het kopen van een woning is een grote stap in iemands leven en zal een van de grootste aankopen zijn die je ooit zult maken. Een van de grootste obstakels die mensen vaak tegenkomen bij het kopen van een huis is het hebben van genoeg eigen geld voor de kosten koper en om überhaupt te kunnen kopen. Huizenprijzen zijn erg hoog. Gelukkig is er een oplossing. Het kopen van een huis met behulp van ouders kan helpen om het bedrag van het benodigde eigen geld te verminderen. In deze blog bespreken we hoe je een hypotheek samen met je ouders kunt afsluiten om zo minder eigen geld nodig te hebben.

Wat is een hypotheek samen met ouders?

Een hypotheek samen met ouders is een hypotheek waarbij de ouders een deel van de aankoop van het huis financieren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het geven van een gift of het verstrekken van een lening. Door dit te doen, kan de koper van het huis het bedrag van het benodigde eigen geld verminderen en de lasten van de hypotheek verlagen. Ook is het mogelijk om samen te kopen en samenwonen in dat huis.

Hoe werkt een hypotheek samen met ouders?

Een hypotheek samen met ouders werkt als volgt: de koper van het huis krijgt een hypotheek voor een deel van de waarde van het huis en de ouders financieren het resterende deel. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het geven van een gift of het verstrekken van een lening. Als de ouders een lening verstrekken, kan dit worden vastgelegd in een onderhandse leningsovereenkomst.

Een hypotheek samen met ouders kan gunstig zijn voor de koper van het huis, omdat het bedrag van het benodigde eigen geld kan worden verminderd en de lasten van de hypotheek lager zijn. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die niet genoeg eigen geld hebben om de aanbetaling te doen of die moeite hebben om voldoende hypotheek te krijgen vanwege hun inkomen.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek samen met ouders?

Een hypotheek samen met ouders kan verschillende voordelen hebben, zoals minder eigen geld nodig. Door samen met je ouders een hypotheek af te sluiten, hoef je minder eigen geld in te brengen, waardoor de aankoop van een huis haalbaarder wordt.

Gunstiger hypotheekvoorwaarden: als je een hoger bedrag aan hypotheek kunt afsluiten door de financiële steun van je ouders, kun je in sommige gevallen gunstiger hypotheekvoorwaarden krijgen. Dit kan resulteren in een lagere rente of lagere maandlasten.

Fiscale voordelen: als de ouders een lening verstrekken, kan de rente die de koper betaalt fiscaal aftrekbaar zijn. Dit kan een financieel voordeel opleveren.

Nadelen van een hypotheek samen met ouders?

Een hypotheek samen met ouders kan ook nadelen hebben. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen als je gaat samenwonen in een huis. Deze variant betekent dat je elkaar wel heel goed moet kennen. Verder is het zo dat als je samen met ouders een hypotheek afsluit dat de woning in box 3 komt.

Huis in box 3 betekent geen hypotheekrenteaftrek en de waarde van de woning ga je belasting over betalen. Je kan dir ontwijken door de woning samen met ouders te splitsen in gelijke delen als de eigendomsverhouding. Raadpleeg altijd een notaris als u samen met ouders een hypotheek gaat afsluiten en gaat samenwonen. Samen is er meer eigen geld maar dat mag niet de enige reden zijn om een woning te gaan kopen.