ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over uitzendkracht zijn

Lukt het jou maar niet om een baan te vinden? Wellicht kan een uitzendbureau jou verder helpen! Zij werken samen met veel werkgevers en opdrachtgevers die voor een bepaalde of onbepaalde tijd een werknemer zoeken. Zo kun je via een uitzendbureau heel gemakkelijk een baan vinden en word je dus uitzendkracht. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn je rechten als uitzendkracht? Wij vertellen het je graag.

Binding met opdrachtgever

Als uitzendkracht heb je in principe geen (wettelijke) verbinding met de opdrachtgever waar je werkzaam bent. Zo worden alle financiële zaken en overige zaken bepaald door het uitzendbureau waarvoor je werkt. Als werknemer ben je dus ook niet aangesloten bij bedrijfseigen fondsen, zoals een pensioenfonds. Alles verloopt via het uitzendbureau, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Het biedt juist veel gemak, maar het kan er ook voor zorgen dat je belemmerd bent wat betreft flexibiliteit. 

Ziek melden

Als je ziek bent moet je dit niet alleen melden bij je opdrachtgever, maar óók bij het uitzendbureau. Anders kun je te maken krijgen met een verzuimspecialist. Als je al langer voor het uitzendbureau werkt, kan het zijn dat je loon gewoon wordt doorbetaald. In andere gevallen loop je kans dat je baan wordt stopgezet. In de CAO voor uitzendkrachten staan de afspraken omtrent ziekte en loondoorbetaling beschreven. Het beste kun je natuurlijk even navragen bij het uitzendbureau zelf wat je rechten precies zijn.

Contract

Als uitzendkracht krijgt je meestal een tijdelijk contract. Dit tijdelijke contract kun je driemaal laten verlengen. Hierna heb je recht op een vast contract en moet de organisatie waarvoor je werkt je dus vast in dienst nemen. Hiernaast is een uitzendkracht vaak duurder dan een gewone kracht. Er moeten namelijk ook nog kosten aan het uitzendbureau betaald worden waar de uitzendkracht vandaan komt. Deze kosten kunnen per uitzendbureau verschillen en worden beschreven in het contract of in algemene voorwaarden. Heb je een detacheringscontract? Dan gelden er weer andere regels van voor uitzendkrachten. Dan gelden namelijk de regels voor uitzendcontracten zonder uitzendbeding. Zorg er daarom ook voor dat het soort dienstverband van te voren duidelijk is en dat je hier een passend contract voor krijgt. Verdiep je hier van te voren goed in. Klopt er iets niet of denk je dat bepaalde rechten niet zijn beschreven? Neem dan contact op met het uitzendbureau of in het ergste geval het juridisch loket.