ZIZ Magazine
Image default
Dienstverlening

Zelf zonnepanelen plaatsen

Wil je je woning duurzamer en milieuvriendelijker maken? Dan is zelf zonnepanelen plaatsen de oplossing! Het is geen eenvoudige opdracht, maar als je een goede planning opstelt en advies vraagt bij een specialist is het zeker mogelijk.

Natuurlijk wil je het plaatsen van je zonnepanelen wel goed doen, en daarvoor zijn handige tips altijd welkom. Heb je die nog niet gevonden, dan kunnen de onderstaande tools je zeker en vast helpen!

 

De best tips voor zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen, dat is een goede manier om de financiële voordelen van zonnepanel zelf nog beter te maken. Door geen geld uit te geven aan een specialist bespaar je al heel wat geld op je nieuwe investering. Natuurlijk is dat alleen de moeite waard als de installatie gebeurt zoals het hoort. Hieronder enkele tips:

 

1. Een professionele installatie

Van de bekabeling voor de omvormer tot de panelen zelf en de verbinding met de meterkast – het zijn allemaal zaken die erbij komen kijken. Als je wilt dat je zonnepanelen naar behoren werken en dat ook blijven doen, dan moet je ervoor zorgen dat het hele systeem naadloos is geïnstalleerd. Beveilig de kabels met PVC buizen, zorg ervoor dat de panelen in de juiste hoek staan zodat ze voldoende zonlicht opvangen en kies voor een omvormer van uitstekende kwaliteit. Je kan voor de installatie van het systeem altijd advies vragen bij een specialist!

 

2. Houd ook rekening met je dakoppervlak

Een belangrijke factor bij het zelf zonnepanelen plaatsen is natuurlijk de beschikbare ruimte op je dak. Zonnepanelen zijn gelukkig niet zo groot, waardoor je er zelfs op een klein dak kunt plaatsen. Houd ook rekening met de structuur van je dak – is het hellend of vlak? – en pas de installatie daarop aan. Ten slotte moet je er zeker van zijn dat je dak of dakbedekking nog van goede kwaliteit is, zodat de installatie stevig staat en niet bij de minste windvlaag omvalt!

Zelf zonnepanelen plaatsen is een heuse klus, maar door middel van betrouwbare onderdelen, degelijk gereedschap en het advies van een professional is het toch mogelijk om het werk tot een goed einde te brengen. Het resultaat is een woning die van groene energie is voorzien – en dat betekent duurzamer én aangenamer wonen!