ZIZ Magazine
Image default
Industrie

Sluitingen bij hijsen en heffen

Bij het hijsen en heffen worden op diverse plaatsen verbindingen gemaakt. Tussen hijsmiddelen onderling, tussen hijsmiddelen en hijsgereedschap en niet te vergeten de verbinding met de last. De basisvormen van de sluitingen zijn de D-sluiting en de harpsluiting. Het doel van de sluiting bepaalt welke van deze sluitingen bij gebruik de beste keuze is. Hetzelfde gaat op voor de keuze van de bout waarmee de sluiting is uitgevoerd.

De basisvormen van de sluitingen

Van sluitingen zijn er twee basisvormen: de D-sluiting en de harpsluiting. Van elke basisvorm zijn er verschillende modellen. De keuze voor de juiste sluiting in het juiste model hangt af van het gebruik van de sluiting. Hierbij spelen een aantal zaken een rol. Een van die zaken is de bewegingsruimte, deze is bij D-sluitingen minder groot. Daarnaast bepaalt de sluiting die je kiest de last die gedragen kan worden. Een ander punt is of de sluiting een permanente toepassing heeft of regelmatig wordt verwijderd. Dit bepaalt namelijk de bout die je gebruikt bij de sluiting.

Verschillende bouten

D-sluitingen en harpsluitingen zijn uitgevoerd met óf een geborgde moerbout óf een borstbout. Een sluiting met een geborgde bout gebruik je in twee situaties: als de bout kan losdraaien door beweging van de last of als de sluiting permanent is. De keuze valt op de borstbout als een sluiting regelmatig vast- en losgemaakt moet worden.

De sluitingen veilig gebruiken

Veiligheid is een aandachtspunt bij het hijsen en heffen. Voor wat betreft de sluitingen geldt dat alleen gekeurde sluitingen gebruikt mogen worden. Daarnaast gebruik je sluitingen veilig door voor elk gebruik te controleren:

  • Is er een keuringssticker/label of (jaarkleur)markering aangebracht?
  • Zijn de aanduidingen (zoals de werklast) leesbaar zijn?
  • Horen de body en de pin bij elkaar en zijn ze van hetzelfde type, draaglast en fabricaat?
  • Is de schroefdraad van pin en body onbeschadigd?
  • Is de pen met de hand vast te zetten?
  • Zijn de body en pin niet verbogen of bovenmatig versleten?
  • Zijn de de body en pin vrij van kerven, scheuren en roest?

Andere veiligheidspunten zijn het niet terugbuigen maar weggooien van een verbogen sluiting. En het nooit lassen of slijpen aan een sluiting omdat door de warmte-inbreng het materiaal kan verzwakken.