ZIZ Magazine
Image default
Vakantie

Welke dekuitrusting voor je boot is belangrijk?

Wie wilt genieten van het varen over mooie wateren doet dat niet zonder de juiste dekuitrusting. Daarnaast zorgt een dekuitrusting die compleet is er voor dat je veilig het water op kan. Bij het woord dekuitrusting kun je denken aan fenders, ankers, dekbeslag en nog veel meer. Eigenlijk kun je wel zeggen dat het alles betreft wat je op het dek ziet liggen. Op het dek breng je tijdens het varen de meeste tijd door, het is dus belangrijk dat je uitrusting goed verzorgd is. Daarnaast verklein je de kansen op een ongeluk aanzienlijk. Dekuitrusting kun je gemakkelijk kopen in een watersport winkel.

Fenders voor het beschermen van de boot

Fenders zijn essentieel voor een goede dekuitrusting. Met fenders aan de buitenkant van de boot voorkom je schade als je af- of aanmeert in een haven of aan een stijger. Ook tijdens het maken van lastige manoeuvres vangen fenders eventuele aanrakingen met de wal of andere boten op. Fenders zijn ook wel bekend als stootwillen of stootkussens. Wie trots op zijn boot is wil dat deze niet beschadigd raakt en in topconditie blijft. Goede fenders aan boord dragen daaraan bij!

Ankers voor het stilleggen van je boot

Een anker is het middel voor het stilleggen van een boot op een plek waar er geen mogelijkheid is om af te meren. Wil je gecontroleerd dobberen op het water en genieten van de rust? Door deze constructie overboord te gooien blijft de boot op dezelfde plek liggen. Er zijn verschillende soorten ankers voor verschillende omstandigheden en schepen. Een anker voor de buitenvaart is zwaarder omdat de weersomstandigheden anders zijn dan op de binnenvaart. Kijk dus goed waar je het anker voor gaat gebruiken.

Touw en lijnen

Zonder de juiste touwen en lijnen kun je je boot niet aanleggen. Het is belangrijk om je boot goed vast te leggen. Het zou zonde zijn als je boot wegdrijft door de stroming als jij even boodschappen en het doen bent. Deze touwen en lijnen worden ook wel landvasten genoemd. 

 

Vlaggen

Bij een boot hoort een vlag van eigen land en/of eigen provincie. Een boot vaart namelijk altijd onder vlag van het vaarwater. Wanneer je een keer naar het buitenland vaart heb je een vlag van het desbetreffende land nodig. Voor veel boten is het ook gewenst een vlaggenstok of houder aan te schaffen. 

 

Veiligheid voorop met de juiste zwemvesten

Bij het varen staat veiligheid voorop. Als iemand overboord raakt is het beter voorzieningen op je boot te hebben die een verdrinking kunnen voorkomen. Een zwemvest is een van deze voorzieningen. Voor de meeste boten is een zwemvest verplicht, maar het is raadzaam om op elke boot voor iedere persoon een apart zwemvest te hebben. Zwemvesten hebben een drijfvermogen van 50 Newton, oftewel 50N. Het is goed om te weten dat zwemvesten geen reddingsvesten zijn. Reddingsvesten zijn gekwalificeerd met een drijfvermogen van 100 Newton of meer. Bij een zwemvest voor kinderen is het belangrijk dat het kind zelf kan zwemmen. Anders is een reddingsvest de beste optie. Houdt goed in je achterhoofd dat dit hulpmiddelen zijn en houdt uw passagiers aan boord goed in de gaten.

 

https://www.bootschappen.nl/