ZIZ Magazine
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de voordelen van gehard glas?

Gehard glas is een veilig alternatief voor traditioneel glas. Er is onder meer een grotere weerstand tegen beschadiging en hoge temperaturen. Wij geven advies over hoe men aan materiaal met dergelijke goede parameters kan komen en waar het de moeite waard is het te gebruiken.

Het verhardingsproces – waarom is het belangrijk?

Dit soort materiaal wordt vervaardigd op basis van standaard vlakglas, dat wordt blootgesteld aan hoge temperaturen – meer dan 600 ° C. Daarna worden beide zijden van het paneel snel afgekoeld met perslucht.

Het hardingsproces is erop gericht het materiaal te versterken en het de gewenste eigenschappen te geven. Door het optreden van druk- en trekspanningen is het glas beter bestand tegen buigen, breken en andere beschadigingen. Gehard glas wordt op maat gemaakt, omdat het achteraf niet kan worden gesneden omdat het dan zijn eigenschappen zou verliezen.

Gehard glas – duurzaam en veilig

Glas dat het hardingsproces ondergaat, is vooral duurzamer dan standaardglas. Aangenomen wordt dat ongeveer 5 tot 6 maal meer kracht nodig is om het te breken. Het is een uiterst veilige oplossing die veel ongelukken voorkomt.

Gehard glas is niet alleen bestand tegen druk, maar ook tegen temperatuurschommelingen. Hij is zelfs bestand tegen een verschil van 200° C, alsmede tegen vorst en hitte.

Sterkte is niet het enige voordeel van gehard glas. De manier van breken is even belangrijk, in tegenstelling tot traditioneel glas. Gewoon glas breekt in scherpe stukken van verschillende grootte. Ze vormen een groot risico voor iemand die in de buurt staat.

Gehard glas, daarentegen, breekt in vele kleine stukjes met gladde randen. Daarom kan worden gesteld dat de grootste voordelen van dit materiaal duurzaamheid en veiligheid zijn.

 

Voordelen en toepassingen

Dankzij zijn uitzonderlijke duurzaamheid is dit type glas een door architecten gewaardeerd materiaal, dat wordt gebruikt in de woning- en utiliteitsbouw. Het wordt gebruikt in woongebouwen, kantoorgebouwen en openbare ruimten.

Soms wordt het gebruikt wanneer gewone beglazing niet werkt, bijvoorbeeld bij het bevestigen van grote ruiten. Om veilig te zijn, moeten ze gemaakt zijn van dubbele beglazing. Het materiaal zal ook goed werken bij de constructie van transparante trappen en vloeren, die de ruimte optimaal verlichten. Glazen deuren, scheidingswanden en douchecabines zullen ook veiliger zijn wanneer ze van dit materiaal zijn gemaakt.