ZIZ Magazine
Image default
Dienstverlening

Stoppen doorgeslagen? Doorloop de volgende stappen!

De stoppen in een meterkast zorgen ervoor dat er door een groep apparaten niet teveel stroom gaat. In de moderne huizen zijn deze vaak door automaten vervangen. 

Stoppen

Als er te veel stroom door een stop loopt, smelt een draadje, hierdoor wordt de stroom verbroken. Dit staat bekend als: de stop ‘slaat door’. Dit maakt een stop alleen eenmalig bruikbaar. Als het draadje is gesmolten valt de stop niet meer te repareren. Er moet dan een nieuwe stop worden geplaatst om de stroom weer in te schakelen. Zorg er daarom voor dat er altijd extra stoppen in de meterkast liggen. 

Automaten

Een automaat schakelt uit wanneer er te veel stroom doorheen loopt. Na 10 tot 15 minuten is deze weer afgekoeld en kan hij weer worden ingeschakeld. Als dit nog niet lukt, moet de automaat nog langer afkoelen. 

Stappenplan 

Als u weet welk apparaat kapot is, moet u dit apparaat uitschakelen en de stekker ervan uit het stopcontact halen. Hierna moet u de doorgeslagen stop vervangen in de meterkast of de automaat weer inschakelen. Als het nodig is, moet u ook de aardlekschakelaar weer inschakelen. 

 

Als u niet weet welk apparaat kapot is dan moet u het volgende doen:

  1. schakel met de groepsschakelaar de groep van de doorgeslagen stop of automaat uit

  2. ook de elektrische apparaten in de groep moeten worden uitgeschakeld door de stekkers uit het stopcontact te halen

  3. vervang de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in

  4. de apparaten kunnen nu 1 voor 1 worden ingeschakeld. Als de stop of automaat uitschakelt, dan is het apparaat dat het probleem veroorzaakt gevonden. 

  5. als er geen apparaat lijkt te zijn dat een probleem veroorzaakt, er is ook geen sprake van overbelasting of lijkt het een stroomstoring te zijn, schakel dan een expert in. 

Om op deze manier het probleem op te lossen, is het handig op een groepenoverzicht te hangen in de meterkast.