ZIZ Magazine
Image default
Electronica en Computers

Brug te ver?

Vroeger hadden bruggen altijd de functie om mensen met elkaar in contact te laten komen en om mensen met elkaar verbinden. Bruggen zorgden ervoor dat mensen met andere delen van de stad of wereld in contact konden komen. Het is natuurlijk wel altijd van enorm groot belang dat deze bruggen betrouwbaar en stevig waren.

De vraag die nu speelt is, zou een brug gemaakt worden door een printer? Een opmerkelijk feit is dat Amsterdam in 2017 een brug gaat produceren door middel van een 3D printer. In 2017 zal in het centrum van Amsterdam een brug staan gemaakt door het bouwbedrijf Heijmans en start-up MX3D. Een waanzinnig project natuurlijk maar vooralsnog is het nog onbekend wat de locatie wordt van de brug. Dit zal later in gesprek met de gemeente Amsterdam vastgesteld worden door alle betrokken partijen. In 2015 en 2016 zullen het bouwbedrijf Heijmans en start-up MX3D het ontwerp voor de brug produceren en ook een soort van proefbrug maken. Een leuk feitje is ook nog is dat je als toeschouwer de ontwikkelingen zelf kunt volgen. Er wordt namelijk eind september een bezoekerscentrum geopend.

Dit is natuurlijk een prachtige ontwikkeling en een geweldig voorbeeld van wat ene printer wel allemaal niet kan bolwerken. Mensen moeten in de toekomst zeker rekening gaan houden met een printer in het productieproces. Naast de 3D printers zijn er nog genoeg printers op de markt die aan onwijs goede specificaties genieten. Kijk alleen al naar de coding and marking wat voor stappen op dit gebied al zijn gemaakt de laatste paar jaren, mede door de komst van de inmiddels al weer enigszins achterhaalde QR code printer.  De vraag blijft is het gebruik van de 3D printer over een paar jaar echt zo belangrijk? Of blijkt dit toch tegen te gaan vallen over een langere tijd.

 

http://www.kba-metronic.com/nl/