ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Hoe word je advocaat?

Ben je kritisch en nieuwsgierig? Ben je nauwkeurig en vind je het niet erg om lange lappen tekst heel precies te moeten lezen? Heb je interesse in maatschappelijke ontwikkelingen en heb je goede communicatieve vaardigheden? Wie weet ben je dan wel geschikt om advocaat te worden. Het is een mooi beroep. Misschien ben je wel geïnspireerd door advocatenseries zoals Suits, of je hebt wel eens te maken gehad met een advocaat. Als je graag advocaat zou willen worden, lees dan vooral verder, want we leggen uit hoe je dit kunt bereiken.

 

Om advocaat te worden moet je de WO-opleiding Rechtsgeleerdheid doen. Met deze universitaire studie kun je onder andere advocaat worden, maar ook rechter of officier van justitie. De opleiding duurt drie jaar en in die tijd leer je alles over wetboeken, juridische begrippen, het Nederlandse rechtssysteem en allerlei vaardigheden die je nodig hebt in het vakgebied. Er zijn allerlei verschillende onderwerpen, zoals familierecht en arbeidsrecht.  De toegangseisen zijn een vwo-diploma, een propedeuse van een hbo- of wo-opleiding of een bachelor- of masterdiploma van een hbo-opleiding. Dus ook als je geen vwo hebt gedaan op de middelbare school kun je uiteindelijk op deze studie belanden als je wil.

 

Nadat je deze studie hebt afgerond, loop je drie jaar lang stage bij een advocatenkantoor. Dit doe je om nog allerlei dingen in de praktijk te leren, zodat je daarna zelfstandig aan de slag kunt. Tijdens deze drie jaar ben je wel advocaat, maar sta je onder leiding van een andere advocaat met veel ervaring. Tijdens deze stage ga je niet alleen werken, maar doe je ook nog enkele cursussen om je de nodige kennis bij te brengen. Als je dit allemaal hebt gedaan, kun je een verzoek indienen bij de rechtbank om je tot advocaat te beëdigen.

 

Dan ben je echt advocaat en kun je aan de slag. Je kunt in loondienst werken bij een advocatenkantoor, maar je kunt ook voor jezelf beginnen en een eigen advocatenkantoor beginnen. Let er wel op dat je alleen in Nederland als advocaat mag werken, omdat alles wat je hebt geleerd alleen toepasbaar is binnen de Nederlandse grondwet. In andere landen is de regelgeving misschien helemaal anders.

 

We hopen dat we je een stukje op weg hebben kunnen helpen in je droom om advocaat te worden en we wensen je heel veel succes in je carrière!

 

https://www.ebhlegal.nl