ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Voordelen en nadelen van een rieten dak

Als je een eigen huis laat bouwen, kom je voor vele keuzes te staan. Hoe ga je het huis indelen? Wat doe je met de tuin? Welke vloeren leg je er in? Maar ook, wat doe je met het dak? Er zijn veel verschillende mogelijkheden in dakbedekking. Ga je voor duur of goedkoop? Ga je voor een dak dat lang meegaat of vind je de uitstraling belangrijker? En hoe zit het met het onderhoud? Kortom, veel om over na te denken en daarom hebben we hier een artikel over de voor- en nadelen van een rieten dak.

 

De voordelen

Riet wordt al heel lang gebruikt om in Nederland de daken van de huizen mee te bedekken. Om te beginnen is de uitstraling van een rieten dak natuurlijk prachtig, het staat charmant en luxe. Ook vinden mensen vaak dat het een nostalgisch karakter heeft en dat het er natuurlijk uit ziet. Voor de temperatuur in het huis is het ook fijn aangezien riet goed isoleert, hierdoor wordt het in de zomer niet te warm in het huis en in de winter niet te koud. Hiermee bespaart je misschien zelfs wel geld, omdat je de verwarming niet zo hoog hoeft te zetten. Riet is ook een duurzaam materiaal, wat de levensduur van het dak bevordert. Realistisch gezien gaan rieten daken 35 tot 45 jaar mee.

 

De nadelen

Helaas zitten er ook nadelen aan een rieten dak. Het grootste nadeel is de vatbaarheid voor brand, aangezien riet een natuurlijk product is. Het geeft geen veilig gevoel als je weet dat jouw dak een groter brandrisico heeft dan andere daken. Ook heeft het veel onderhoud nodig, je moet het dak regelmatig reinigen, ontmossen en soms zelfs repareren of renoveren. Een ander nadeel is dat je zelf niet het dak op kunt gaan, dit moet je door een professionele rietdekker laten doen.

 

https://www.rietwerk.nl