ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Oliepeil in de gaten houden

Iemand heeft het je vast wel eens voor gedaan, maar als het er op aankomt is het nog best lastig om de motorolie aan te vullen. Olie bijvullen is een van de dingen bij auto-onderhoud, u kunt het eenvoudig zelf doen. Lees hier meer over het bijvullen van de olie, het controleren van het oliepeil en het voorkomen van schade aan de auto.

 

 

Te weinig olie schadelijk

Motorolie is niet weg te denken uit een goed functionerende auto. Dit heeft een aantal redenen. Motorolie kan zorgen voor een soepele rotatie van alle draaiende onderdelen in de motor. Door het gebruik van olie kan schade tussen verschillende draaiende onderdelen worden voorkomen. De zuiger beweegt op en neer in de cilinder. Als deze beweging niet wordt beschermd door olie, zullen de zuiger en cilinder sneller breken.

Neem altijd extra olie mee

Dat de motor soepel moet lopen is een gegeven, maar hetzelfde geld in principe ook voor de tandwieltjes die erin zitten. Als het rode olielampje gaat branden is het aan te raden direct te tanken. Het is ook verstandig om één liter en één fles Mobil 1 olie mee te nemen in de auto. Te weinig olie is niet goed voor uw auto en te veel olie is niet goed. Als er te veel olie is, zal de motor niet snel crashen, maar zal de motor olie lekken. De motor kan ook vastlopen door te veel olie. Het is dus handig om verstandig om te gaan met olie, aangezien de olieprijs ook niet erg goedkoop is. De prijs van olie veranderd elke dag. Om deze in de gaten te houden kun je websites als https://www.olieprijs.info/.

 

Hoe peil je olie?

Een stabiele ondergrond is belangrijk wanneer je op het punt staat om olie te gaan peilen. Als de auto gekanteld is, kan de verkeerde waarde op de peilstok te zien zijn. Ook het moment van peilen is belangrijk. Als je de tijd controleert waarop je net bent begonnen te rijden, is de olie nog steeds heet en nog steeds aanwezig in de hele motor. Hierdoor kan het niveau een lagere waarde aangeven. We raden u aan om minimaal 10 minuten te wachten en vervolgens het oliepeil te controleren, zodat de olie zich weer in het carter kan afzetten.

https://www.olieprijs.info/