ZIZ Magazine
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die de kosten van een begrafenis of crematie vergoed. Als de verzekerde persoon komt te overlijden dan neemt de verzekeraar contact op met de nabestaanden van de overleden persoon en zo keren zij een bedrag uit aan de nabestaanden om de uitvaart te organiseren. Een uitvaartverzekering wordt ook wel een begrafenisverzekering genoemd.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringKapitaal uitvaartverzekeringen Bij deze vorm krijgen de nabestaanden een geldbedrag waar aan de hand daarvan de uitvaart zal worden bekostigd.

Natura uitvaartverzekering

Bij deze uitvaartverzekering wordt er geen geldbedrag uitgekeerd maar de diensten van de uitvaart direct vergoed.

Combinatie uitvaartverzekering

Deze polis combineert de vergoede diensten van de natura polis met het geldbedrag dat uitgereikt wordt bij de kapitaal polis, om zo nog eventueel aanvullende wensen te kunnen vergoeden.

Tweeleven polis

Deze polis sluit je samen met je partner af en je betaalt zo ook maar 1 premie. Deze zal eenmalig worden uitbetaald bij het overlijden van een van de partners.

Koopsom uitvaartverzekering voor ouderen

Deze polis bied mensen op latere leeftijd de mogelijkheid aan om zo de premie in een keer te betalen en dan heb je dus dekking voor de rest van je leven.

Wat is het doel van een uitvaartverzekering? Het belangrijkste doel van een begrafenisverzekering is dat je je nabestaanden niet opzadelt met de kosten van de uitvaart, die vaak ook onverwachts kunnen zijn. Zo kan er bij overlijden altijd een uitvaart plaatsvinden ook al is er weinig spaargeld om dit te bekostigen.

Wat is een islamitische uitvaartverzekering? Een islamitische uitvaartverzekering werkt in principe hetzelfde als het gaat om het dekken van de kosten voor de uitvaart, door de verzekerde persoon. Er zijn wel een paar verschillen als je deze gaat vergelijken met de reguliere uitvaartverzekering. Dit komt omdat een islamitische uitvaartverzekering de regeling volgt volgens het islamitische geloof. Een voorbeeld hiervan is dat moslims nooit gecremeerd worden omdat dit tegen de normen van hun geloof gaat, hierdoor zal deze uitvaartverzekering de kosten van crematies nooit vergoeden.

Tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Maak een controlelijst Het is aan te raden om een schatting te maken van hoeveel de uitvaart ongeveer zal kosten. Het is ook belangrijk om te weten welke producten je verzekert wilt hebben zoals bijvoorbeeld de begrafenis of crematie, kist, grafmonument, bloemen of rouwkaarten.

Vergelijk verschillende uitvaartverzekeringen Als je een schatting hebt gemaakt van de kosten en weet waarvoor je je specifiek wilt laten verzekeren, dan kun je verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar gaan vergelijken en zo de meest gunstige eruit kiezen.

Bestudeer de voorwaarden Let goed op wat er in de polis uiteindelijk wel verzekerd word en wat niet. Zo voorkom je dat de nabestaanden nog met extra onnodige kosten komen te zitten.