ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Productief thuiswerken? 5 tips!

Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid tot flexibel werken, wat betekent dat veel mensen vanuit huis kunnen werken. Ook zzp’ers en freelancers kunnen werken waar ze maar willen, maar dat is niet altijd makkelijk. Thuiswerken heeft vele voordelen, maar ook valkuilen, daarom in dit artikel 5 tips om productief te werken vanuit huis.

 

Tip 1: Creëer een werksfeer

Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk om lekker in je pyjama te werken vanuit je comfortabele bed of op de bank. Niemand die het ziet! Toch is het vaak geen goed idee, omdat je er niet productief van wordt, maar eerder lui. Zorg daarom dat je een plekje in je huis, of zelfs een apart kamertje, vrijmaakt als werkplek. Zet daar een goed bureau neer en creëer een ruimte waar je prettig in kan werken. Kleed je ook aan alsof je de deur uit gaat, je zal merken dat je hiervan meteen productieve vibe krijgt.

 

Tip 2: Houd je laptop opgeruimd

Als je je privé laptop gebruikt om op te werken, is het belangrijk dat je werk en privé gescheiden houdt. Niets is vervelender dan belangrijke offertes en bestanden die kwijtraken tussen alle vakantiefoto’s van afgelopen zomer. Zorg dus dat je je mapjes opgeruimd en gestructureerd houdt. Je kunt hiervoor gebruik maken van Cloud Software, alle bestanden voor je werk kun je hier veilig bewaren, gescheiden van je privé bestanden. Een digitale werkplek kopen is ideaal, omdat je data hier goed beveiligd zijn en je kunt gebruik maken van het snelste internet, omdat je op een server werkt.

 

Tip 3: Doe de belangrijkste taken eerst

Aan het begin van je werkdag heb je meestal de meeste motivatie en concentratie. Begin daarom met de belangrijkste taken, waar je veel aandacht voor nodig hebt. Als je begint met je inbox doorspitten, kom je vaak allerlei dingen tegen die je ook nog moest doen, en kom je niet toe aan datgene dat je écht wilde doen die dag.

 

Tip 4: Weg met alle afleidingen

Afleiding is misschien wel het grootste gevaar wanneer je thuiswerkt. Niemand houdt je in de gaten, dus je kunt makkelijk even tv kijken of op Facebook scrollen. Toch moet je dit natuurlijk niet doen! Want voor je het weet besteed je veel meer tijd aan andere dingen dan je dacht of zou willen. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk afgeleid kan worden. Leg je telefoon weg, als je die niet nodig hebt voor je werk, en blokkeer eventueel websites zoals Youtube en Facebook op je laptop.

 

Tip 5: Maak een planning

Stel doelen voor wat je vandaag zou willen bereiken. Zo kun je gericht aan de slag gaan en weet je waar je het voor doet. Als je halverwege de dag nog niets hebt kunnen afstrepen, dan weet je dat er iets niet goed gaat. Zo word je geconfronteerd met wat je werkelijk doet op een dag.

 

https://www.danteck.nl