ZIZ Magazine
Image default
Bedrijven

Tips over een ergonomisch kantoor

Een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek laat werknemers beter presteren en functioneren. Door de juiste aanpassingen zal het ziekteverzuim omlaag gaan en zijn de werknemers zich beter bewust van de gezondheidsvoordelen. En daar heeft de werkgever veel voordeel bij. Er zijn veel verschillende invalshoeken om een gezonde werkplaats te maken. Het effect zal toenemen door ergonomische oplossingen te combineren tot een algemene aanpak. 

Een goede werkhouding en regelmatig bewegen

Een verkeerde werkhouding is een van de grootste boosdoeners voor het ontwikkelen van rug-, nek-, schouder- en polsklachten. Mensen met veel zittend werken hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2. Deze klachten zijn niet te onderschatten omdat de kans bestaat dat het zich tot een chronische aandoening ontwikkeld. De oplossing zit in een combinatie van een ergonomische werkomgeving en voldoende beweging. De kwaliteit van de bureaustoel is van belang. Is deze op verschillende manieren in te stellen op de persoonlijke behoefte. Heeft het bureaublad de juiste hoogte en wordt er gebruik gemaakt van een ergonomisch toetsenbord. Bewegen is belangrijk voor het lichaam maar ook om de ogen en het brein even niet gericht te hebben op het beeldscherm. De stelregel is 25 minuten beeldschermwerk, gevolgd door 5 minuten pauze. Stimuleer de medewerkers met een vraag om naar een collega te lopen in plaats van te mailen of te bellen. 

De juiste omgevingsfactoren: licht en geluid

Het bioritme van de mens reageert sterk op licht. Het bepaald onder andere ons dag- en nachtritme. Een verstoord ritme heeft direct invloed op de kwaliteit en productiviteit van een medewerker. Ergonomische verlichting stemt het licht af op de biologische klok. Geel getint in de ochtend, helder blauw in de middag en zacht gedimd geel licht tijdens de avonduren. Geluidsoverlast geeft een lagere productiviteit omdat de medewerker wordt afgeleid en zich minder goed kan concentreren. Onze oren kunnen het geluid niet filteren waardoor de hersenen onnodig belast worden. Een geluidsarme werkplek laat de productiviteit snel met 20- tot 30% toenemen. Goede akoestiek is altijd een goede oplossing om geluidsoverlast af te laten nemen. 

Een groen kantoor en gezonde voeding

De aanwezigheid van groene planten heeft een gezondheidsbevorderend effect. Onderzoek heeft aangetoond dat de concentratie stijgt en het stressniveau afneemt. Om dit effect te bewerkstelligen is een paar planten op het kantoor niet voldoende. Een ergonomisch groen kantoor beschikt over een planmatige aanpak waardoor de werkplek ook als groen wordt ervaren. Hangplanten zijn een goed alternatief als er weinig ruimte is om ze een plaats te geven. Cactussen en vetplanten groeien ook met weinig verzorging. Het effect zal sterker zijn als ook de wanden zijn voorzien van een decoratie met plantenmotief. 

Het belang van gezonde voeding is algemeen bekend. Vooral teveel suiker en teveel koffie zijn bekende problemen op de werkvloer. Hoeveel taart eet een werknemer als een jarige traditioneel trakteert. Het blijkt dat een ongezond eetpatroon op het werk vaak ook zal doorspelen naar de thuissituatie. De gevolgen van een ongezond eetpatroon komen uiteindelijk ook op de werkvloer terecht. Een werkgever kan hier positief mee omgaan. Welk aanbod is er verkrijgbaar in de bedrijfskantine. Is er een voorraad gezonde tussendoortjes zoals fruit en groenten gratis beschikbaar voor de medewerker. Is er keuze uit veel soorten thee in plaats van koffie. Staan er kannen water met munt en citroensap in de koelkast. Op het eerste gezicht lijkt het een investering, maar wel een investering die zich snel laat terugverdienen. Naar boven

 

https://humanoffice.nl/