ZIZ Magazine
Image default
Financieel

De belangrijkste aandachtspunten bij een scooter verzekeren

Wil je graag je scooter verzekeren? In dat geval zal je er rekening mee moeten houden dat er verschillende toch wel best belangrijke aandachtspunten zijn waar je bij stil zal willen blijven staan. Het verzekeren van een scooter hoeft in de praktijk uiteraard helemaal geen probleem te zijn, maar je zal uiteindelijk wel willen kunnen rekenen op die ene verzekering die voor jouw scooter het meest geschikt is. In ieder geval, wil je ook graag jouw scooter verzekeren? Dan is het zonder meer een aanrader om even de informatie door te nemen die we voor jou hieronder hebben verzameld.

Wat vormt de basis voor je scooterverzekering?

Je scooter verzekeren is dus iets waar in Nederland een wettelijke verplichting voor geldt. Met andere woorden, van zodra je eigenaar wordt van een scooter die je in het Nederlandse verkeer wil brengen zal je er rekening mee willen houden dat je deze dient te laten verzekeren. Het afsluiten van een verzekering voor je scooter is mogelijk op tal van verschillende manieren. Zo is het bijvoorbeeld in eerste instantie mogelijk om te kiezen voor de WA-verzekering, maar kan je ook kiezen:

  • De WA+ beperkt casco scooterverzekering;
  • De WA+ volledige casco scooterverzekering;

Voor welk type verzekering voor je scooter je in de praktijk ook mag kiezen, je zal altijd kunnen vaststellen dat je wordt geconfronteerd met een reeks dekkingen, maar ook met een aantal beperkingen. Het is zeer belangrijk om de dekkingen waar je aanspraak op kan maken af te wegen tegenover de premie die moet worden betaald. Alleen op die manier haal je er de prijs-kwaliteit beste verzekering voor je scooter namelijk tussenuit.

Welke scooterverzekeringen zijn er dan precies?

We maken zoals hierboven reeds aangegeven voor wat een scooter verzekeren betreft een onderscheid tussen drie verschillende soorten verzekeringen. Het gaat hierbij dan om de:

  1. Wettelijk verplichte WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering voor schade door diefstal en brand;
  3. De volledige cascoverzekering die ook eigen schade verzekert;

Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze de keuze maken om enkel en alleen de bij wet verplichte WA-verzekering voor scooters af te sluiten. Dat is het gevolg van het feit dat deze verzekering zich uiteraard kenmerkt door de laagste kosten. Bij het afsluiten van dit type verzekering moet er alleen wel rekening mee worden gehouden dat ze enkel en alleen schade verzekert die wordt aangebracht aan derden. De eigen schade die wordt geleden aan je scooter is dus nooit verzekert.

Wanneer kiezen voor een uitgebreidere scooterverzekering?

De standaard, verplichte WA-verzekering voor scooters is er één die voor veel mensen wel interessant kan zijn, maar anderzijds voor heel wat andere mensen ook niet. Het is namelijk zoals hierboven aangegeven zo dat deze verzekering op geen enkele manier de schade verzekert die wordt aangericht aan de eigen scooter. Dat kan best een probleem zijn wanneer dit voertuig zich kenmerkt door een niet onaanzienlijke waarde. Vergis je namelijk niet, ook het kopen van een gloednieuwe scooter kan in de praktijk gepaard gaan met vrij stevige kosten. Wil je graag ook de kosten laten dekken die mogelijks aan je eigen scooter worden veroorzaakt? Dat is mogelijk door te kiezen voor één van de uitgebreidere scooterverzekeringen. Dit is vooral interessant wanneer:

  1. De waarde van de scooter vrij hoog is gelegen;
  2. Je een behoorlijk aantal kilometers aflegt met je scooter;

Je scooter verzekeren door middel van de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekering is dus altijd de moeite waard om te overwegen wanneer je jezelf herkent in één van de bovenstaande situaties. Is het voor jou vooral van belang om de verzekering af te kunnen sluiten tegen een zo beperkt mogelijke verzekeringspremie? Dan wordt het uiteraard een ander verhaal.

Waar rekening mee houden bij je scooter verzekeren?

Een aantal zaken waar je beslist rekening mee zal willen houden bij je scooter verzekeren hebben we hierboven reeds aangehaald. Zo zal je altijd stil willen blijven staan bij de waarde die je scooter vertegenwoordigt terwijl je bovendien ook altijd rekening zal willen houden met het aantal kilometers die je aflegt. Bij het berekenen van de premie van je scooter is het echter zo dat er met nog een aantal andere factoren eveneens rekening wordt gehouden. Denk hierbij concreet aan:

  • De cilinderinhoud van de scooter;
  • De leeftijd waar de verzekeringnemer over beschikt;
  • Het mogelijke schadeverleden van de verzekeringnemer in kwestie;

Uiteraard wordt ook bij het berekenen van de premie voor je scooterverzekering rekening gehouden met de waarde waar het voertuig over beschikt. Hoe hoger die waarde is gelegen des te hoger waarschijnlijk ook de uitbetaling bij schade zal zijn gelegen. In ieder geval zijn alle net aangehaalde factoren van belang om bij een scooter verzekeren op z’n minst bij stil te blijven staan.

Hoe kan je besparen op je scooter verzekeren?

Kan je de kosten die verbonden zijn aan je scooter verzekeren drukken of niet? Dat is een vraag die in de praktijk zeer vaak wordt gesteld. Er zijn op de markt zeker verschillende mogelijkheden terug te vinden om dat te doen. In eerste instantie doe je er altijd goed aan om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende scooterverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Bij het uitvoeren van een dergelijke vergelijking is het zo dat al snel duidelijk zal worden welke verzekering voor jou over de meest interessante premie beschikt. Dat is echter niet alles. Ook het eigen risico verhogen zou bijvoorbeeld de verzekeringspremie enigszins kunnen verlagen.

Naast bovenstaande is het bij een scooter verzekeren ook altijd de moeite waard om stil te blijven staan bij de andere verzekeringen waar je mogelijks reeds over beschikt. Heb je bijvoorbeeld bij je vaste verzekeraar ook reeds een autoverzekering afgesloten? Dan is de kans groot dat je voor jouw scooter verzekeren zal kunnen rekenen op een interessante korting op de standaard premie. Let op! Ben je van plan om de verzekering voor je scooter niet in één keer te betalen, maar wil je de premie graag splitsen over verschillende maanden? Dan is het mogelijk dat je verzekeraar daarvoor een bepaalde meerprijs in rekening brengt. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Klik hier voor meer informatie.