ZIZ Magazine
Image default
Financieel

Wat is nu een consumptief krediet?

Een er zijn ontelbaar veel consumptieve kredieten waarbij u op korte termijn een klein tot groot bedrag kan lenen. De meest gangbare kredieten zijn hieronder uiteen gezet.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening spreekt u met de kredietverstrekker voor aanvang van de lening het bedrag, looptijd en rentepercentage af. Gedurende de looptijd kan de lening niet gewijzigd worden en tussentijdse aflossing kan alleen door middel van het betalen van een boete. De rente op een persoonlijke lening is hoger dan de rente op een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreekt u met de kredietverstrekker voor aanvang van het krediet een kredietlimiet af, stel € 15.000,-. Wil je direct geld op je rekening dan kan je dat bedrag vervolgens direct opnemen als u een product wil aanschaffen. Vanaf de eerste opnamen moet u ook beginnen met het aflossen, waarbij u elke maand een vast bedrag betaald. Bij een doorlopend krediet kunt u de limiet ook in delen opnemen, bijvoorbeeld € 8.000,- en daarna € 7.000,-. Ook in dit situatie betaald u maandelijkse een vast bedrag. De rente bij een doorlopend krediet is lager dan bij de persoonlijke lening en veel andere leenvormen. Het rentepercentage is echter wel variabel en fluctueert dagelijks. Doordat het maandbedrag gelijk blijft kunt u van tevoren niet weten hoe lang u moet aflossen.

Kredietlimiet bankrekening

De kredietlimiet van een bankrekening bedraagt meestal € 1.000,-. Zodra u het krediet gebruikt wordt dit ook wel ” rood staan” genoemd. Elke keer als u rood staat, ook al is het maar een dag, wordt er een hoge rente in rekening gebracht en automatisch van uw bankrekening afgeschreven. Het rentepercentage voor dit krediet is doorgaans zeer hoog.

Microkrediet

Heb je spoedig geld nodig liefst vandaag nog, dan kan je tegenwoordig verschillende mogelijkheden om een microkrediet (ook wel flitskrediet genoemd) online of met een sms af te sluiten en een klein bedrag te lenen. Het microkrediet kan alleen voor relatief kleine bedragen worden afgesloten en moeten binnen een korte termijn worden terugbetaald.

Vanwege deze relatief korte looptijd valt een microkrediet niet onder de strenge wetgeving voor financiële producten. Microkrediet worden met hoge rentepercentages en hoge extra kosten (administratie- en behandelingskosten) afgesloten. Ook worden er relatief grote boetes in rekening gebracht op het moment als het geleende bedrag niet op tijd wordt terugbetaald. In vergelijking met het “rood staan” bij de bank is het microkrediet een erg dure leenvorm.

Huurkoop

Voor de aanschaf van een product bieden de leveranciers, zoals bijvoorbeeld een autodealer, ook financieringen aan en in dit geval is er vaak sprake van huurkoop. Eerst moet een gedeeltelijke aanbetaling worden verricht en daarna betaalt u de rest in termijnen. Bij huurkoop bent u eigenaar van het product als u de laatste termijn hebt afbetaald. Dit betekent dat als u tijdens de afbetaling van de termijnen niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet u de auto moet inleveren bij de leverancier. De auto wordt vervolgens geveild en als veilingopbrengst van de auto niet voldoende is om de schuld af te lossen moet u de restschuld op u nemen. Het rentepercentage is bij huurkoop doorgaans hoger dan de leenvormen Persoonlijke lening en Doorlopend krediet.

Postorderbedrijf

Voor de aanschaf van een product kunt u ook terecht bij een postorderbedrijf als Wehkamp of Neckermann. Beide bieden via een uitgebreide catalogus en het internet producten aan. U kunt de producten vervolgens op afbetaling kopen. Het rentepercentage bij koop op afbetaling is zeer hoog.

Creditcard

U kunt een creditcard krijgen bij bekende merken als Mastercard en Visa. De creditcard heeft een pincode en u kunt gewoon pinnen in hotels, winkels en restaurants. Met name in het buitenland is het gebruik van een creditcard gebruikelijker. Ook betalingen in webshops op het internet kunnen gemakkelijk met een creditcard worden gedaan. Op de creditcard is een vooraf afgesproken limiet opgenomen. Elke maand worden de gepinde bedragen van de creditcard van uw bankrekening afgeschreven. Voor het gebruik van de creditcard betaalt u een bedrag per maand. Het rentepercentage op de schuld is erg hoog.

Pandkrediet/Terugkoop

Het verpanden en terugkopen van producten is heel populair in de Verenigde Staten, maar minder gebruikelijk in Nederland. Vaak worden dan sieraden of elektronica ingeleverd en deze producten worden dan opgeslagen in het pandhuis. In ruil daarvoor krijgt u een contant geldbedrag. Zodra u weer over voldoende geld beschikt kunt u het product weer ophalen tegen betaling van een hoger bedrag dan het ontvangen bedrag. Het product moet binnen een bepaalde termijn worden opgehaald, anders verkoopt het pandhuis het product. Het voordeel van een pandkrediet is dat u geen schuld kunt krijgen, maar wel bezittingen kunt verliezen. Het rentepercentage op het geleende geldbedrag is daarentegen wel erg hoog.

https://minikredietaanvragen.com/direct-geld-op-je-rekening-gestort-krijgen/