ZIZ Magazine
Image default
Gezondheid

AED voor iedereen

Vanaf het jaar 2025 is het de bedoeling dat iedereen in Europa binnen zes minuten een AED tot zijn beschikking heeft. Dit zodat in geval van een hartaanval, een reanimatie de beste kans van slagen heeft.

Wat is een AED

Een automatische externe defibrillator, ofwel AED is een apparaat dat wordt ingezet als hulpmiddel bij een reanimatie. De AED is een elektronisch apparaat met daaraan twee grote plakkers. Deze plakkers worden op de borst van de persoon die een hartaanval doormaakt geplakt. De AED vertelt vervolgens wat er gedaan moet worden: Start borstcompressie, waarna het apparaat een geluid laat horen op het tempo waarop de borstcompressies gegeven dienen te worden en vervolgens zal het apparaat aangeven wanneer er moet worden beademd. De AED meet continu of en wat de hartslag van de patiënt is. Op het moment dat het kan zal het apparaat aangeven dat er een schok toegediend kan worden. Dit wordt gedaan door de persoon die aan het reanimeren is, deze persoon drukt op de knop en er zal een schok gegeven worden. De bedoeling is dat met deze schok het hart weer op gang komt. De borstcompressies en de beademing zorgen ervoor dat er zuurstof rijk bloed door hetlichaam heen gepompt blijft worden, zodat er een beperkte hoeveelheid weefselschade optreedt.

Het is belangrijk dat de AED binnen zes minuten bij de patiënt is, om het hart weer op gang te brengen. Duurt dit langer dan zes minuten, dan zal er schade van de weefsels op gaan treden, vaak in ernstige mate waarvan men niet meer kan herstellen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende AED’s beschikbaar in verschillende prijsklasse. Welke de beste AED voor u is, dat is afhankelijk per situatie. Moet hij buiten hangen of juist binnen toegankelijk zijn? Dit zijn allemaal zaken om uit te zoeken bij het aanschaffen van een AED. Veel verkochte AED’s zijn de: Zoll Aed en de Philips hs1 aed.