ZIZ Magazine
Image default
Gezondheid

E smoker: minder schadelijk betekent niet onschadelijk

Niet alleen voor rokers, maar ook voor niet-rokers en

Passief e-sigaretten

De primaire bedoeling achter de uitvinding van e smoker n is briljant. Een betere manier vinden om nicotine op een schonere en veiligere manier in te ademen in vergelijking met het roken van sigaretten. Zoals we weten, bevat de rooksigaret meer dan 6000 chemicaliën met ongeveer 100 schadelijke en potentieel schadelijke chemicaliën (HPHC’s) gevormd uit verbrande tabak. Het ontdekken van rookloze sigaretten als alternatief zal zeker frisse lucht zijn voor rokers en zelfs niet-rokers. Bovendien biedt een e-sigaret een breed scala aan e-liquid smaken die aan persoonlijke smaak kunnen voldoen. Sommige e smoker gebruiken e-sigaretten als een behandeling om te stoppen met roken. Houd er echter rekening mee dat nicotine, hoe veilig een e-sigaret ook is, nog steeds gevaarlijk en verslavend is. Je moet er nog steeds rekening mee houden door zowel de goede als de slechte kant van e-sigaret te kennen.

Voordelen en Risico’s

E-sigaretten kunnen bepaalde groepen mensen ten goede komen, zoals zware rokers en/of milde rokers, door hun rookgewoonte te doorbreken door minder schadelijke chemicaliën en zelf beheersende nicotinespiegels bloot te stellen. In ieder geval zullen ze worden vermeden door koolmonoxide en andere schadelijke chemicaliën uit het verbrandingsproces. De e-sigaret is echter niet door de FDA goedgekeurd als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Er is nog steeds een gebrek aan bewijs.

E-sigaret wordt een groot gevaar wanneer deze gericht is op de verkeerde gebruikers, zoals niet-rokers en jongeren. Helaas zijn e smokers meestal jonge mensen, vooral onder middelbare scholieren in plaats van volwassenen. Hun gebruik is enorm gegroeid in de afgelopen 5 jaar (2013-2018). In 2017 – 2018 was er een enorme toename 78 procent onder middelbare scholieren en 48 procent onder scholieren. Dit gaat een groot probleem worden, want er is een mogelijkheid dat ze zelfs overschakelen naar een sigarettenroker. Informatieve kennis over het risico van een e-sigaret moet duidelijk worden vermeld. E-liquid bevat bijvoorbeeld nicotine wat kan bijdragen aan verharding van de arteriële wanden wat kan leiden tot een hartaanval, propyleenglycol kan ernstige neurologische symptomen veroorzaken, enz. Daarom is de beslissing om e-sigaretten te gebruiken gebaseerd op hun volledige bezorgdheid en bewustzijn van de afweging tussen beloning op korte termijn en risico op lange termijn.

Er is geen goed nieuws voor passieve e-sigaretten. Hoewel e-sigaret minder schadelijke chemicaliën bevat in vergelijking met het roken van sigaretten, kan het zijn dat je in de buurt bent van iemand die een e-sigaret gebruikt, je nog steeds blootstelt aan de aerosol en chemicaliën die erin zitten. Dit effect is net zo vergelijkbaar met de passieve roker van gewone sigaretten.

Samenvatting

E-sigaretten kunnen een bepaalde groep mensen ten goede komen, zoals zware rokers en/of milde rokers. Het kan echter nog steeds zeer schadelijk zijn voor niet-rokers, vooral jonge mensen, en passieve rokers om te worden blootgesteld aan een e-sigaret. Onthoud dat uw beslissing van vandaag uw toekomst zal bepalen.