ZIZ Magazine
Image default
Gezondheid

Heb je last van een oververmoeid gevoel? Dit is hoe je het kunt herkennen

Heb je last van een oververmoeid gevoel? Dit is hoe je het kunt herkennen

Iedereen voelt zich weleens oververmoeid en in de meeste gevallen is dit met een goede nacht slaap te herstellen. Die paar uurtjes helpen je je weer wat menselijker te voelen. Is het probleem echter niet meer met een goede nachtrust te verhelpen, komt het steeds terug of wordt het erger? Dan spreek je van oververmoeidheid. Een vervelend probleem dat bovendien kan uitmonden in overspannenheid of een burn-out. Wat zijn de symptomen die bij dit probleem horen en welke oorzaken liggen eraan ten grondslag, zowel lichamelijk als geestelijk?

De mentale en fysieke klachten van een oververmoeid gevoel

Ben je oververmoeid dan kun je de volgende mentale gevolgen ervaren: je bent prikkelbaar en hebt een kort lontje, hebt een gebrek aan motivatie en concentratieproblemen. Daarnaast vind je het moeilijker om beslissingen te nemen, pieker je veel en maak je sneller fouten. Tot slot maken een opgejaagd gevoel en een extreme behoefte aan totale rust het plaatje compleet. Naast geestelijke klachten kun je ook lichamelijk hinder ervaren, door bijvoorbeeld hoofdpijn en pijnlijke spieren. Een bleke huid, donkere kringen onder de ogen en weinig energie horen tevens bij oververmoeid zijn.

Wat zijn de oorzaken van oververmoeidheid?

Oververmoeidheid kan bovendien verschillende oorzaken hebben. Lichamelijk gezien spelen een slechte conditie en ongezond eten mee, wat weer te maken heeft met over- of ondergewicht. Ook het gebruik van alcohol, sigaretten en verdovende middelen kunnen tot een oververmoeid gevoel leiden. Ten slotte zijn er diverse ziektes die invloed hebben op de hoeveelheid energie je daadwerkelijk hebt. Denk hierbij aan hartproblemen, chronische pijn, een traag werkende schildklier of bijnieruitputting. Ook bloedarmoede speelt een grote rol als één van de oorzaken van oververmoeidheid.

De geestelijke oorzaken die bij een oververmoeid gevoel een rol kunnen spelen

Geestelijk gezien eisen overspannenheid of een burn-out hun tol. Daarnaast zijn een depressie of een continu angstig en paniekerig gevoel een bron van vermoeidheidsproblemen. Chronische stress, bijvoorbeeld voortkomend uit privé- of werkproblemen of een ingrijpende gebeurtenis, is tevens een belangrijke bron van een oververmoeid gevoel. Herken je je in de bovenstaande symptomen en/of oorzaken? Dan is het goed om rust te nemen, in beweging te komen en met iemand in gesprek te gaan. Zowel een bekende als een coach kunnen je hierbij helpen.