ZIZ Magazine
Image default
Gezondheid

Propolis: het legendarische supplement dat al millennia wordt gebruikt

Propolis is een natuurlijke stof die vaak als supplement wordt gebruikt. Het wordt al duizenden jaren in veel culturen gebruikt. Het is gebruikt voor medicinale, voedings- en cosmetische doeleinden. Propolis wordt vaak aangetroffen in boomhars en bijenwas, en is meestal goud- of bruinachtig van kleur. Propolis wordt ook wel bijenlijm genoemd vanwege zijn hechtende eigenschappen. De populariteit van propolis als supplement staat langer ter discussie. Weet je echter de reden waarom het tegenwoordig behoorlijk populair kan worden? Lees de volgende uitleg voor meer informatie over propolis.

Waar is propolis goed voor?

Propolis kan oraal worden ingenomen of plaatselijk worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt om huidaandoeningen zoals huiduitslag, wonden, brandwonden, acne en voetschimmel te behandelen. Mensen gebruiken propolis ook om infecties te bestrijden en de algehele immuunfunctie te verbeteren. Van propolis wordt aangenomen dat het helpt bij het bestrijden van verkoudheid, griep en infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. Onderzoeken hebben aangetoond dat propolis de symptomen van allergieën zoals hooikoorts, astma en allergieën geassocieerd met huiduitslag of netelroos kan verminderen. Propolis supplementen kunnen ook nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door artritis, jicht of menstruatiekrampen. Er zijn dus veel voordelen voor je gezondheid door het oraal te consumeren of door het op je huid aan te brengen.

Vormen van propolis

Er zijn 3 meest voorkomende vormen van propolis: propolis tinctuur, propolis crème en propolis tabletten of capsules. Propolis tinctuur wordt gemaakt door de stof in alcohol te weken, waardoor het gemakkelijker aan te brengen is en het helpt te behouden. Een 2-3% oplossing van propolis tinctuur kan plaatselijk als zalf worden aangebracht of inwendig als tonicum worden ingenomen. Propolis crème is een zalf gemaakt met propolis opgelost in olie of alcohol waaraan andere ingrediënten zijn toegevoegd volgens de smaak van de fabrikant (en het beoogde doel). Propolis tabletten zijn capsules gevuld met propolis in poedervorm, die kunnen worden ingenomen om de algemene gezondheid te behouden en ziekten te behandelen. Propolis is moeilijk te vinden in droge vorm omdat bijen het vers maken om direct te gebruiken. Gedroogde propolis is echter te vinden bij online retailers. Het is ook in vloeibare vorm te vinden in gespecialiseerde gezondheidswinkels die producten van over de hele wereld verkopen. Je kunt propolis tabletten of capsules kopen bij elke drogisterij. Het wordt geleverd als een pil die je met water doorslikt. Je kunt het ook in een capsule doen om het gemakkelijker in te nemen.