ZIZ Magazine
Image default
Mode en Kleding

Het ontstaan van Birckenstock

Klassiek, comfortabel en modieus, Birkenstock creëert tijdloze sandalen die functionaliteit en mode hebben samengesmolten tot een essentiële schoen in de lente/zomer garderobe van elke man en vrouw. Ondanks de wereldwijde aantrekkingskracht kan de Birkenstock nog steeds een beetje een raadsel zijn als je nieuw bent in het merk en de ontwerpen.

Birkenstock is de familienaam van de oprichter van het merk, Johann Adam Birkenstock. Herr Birkenstock werd voor het eerst geregistreerd als schoenmaker in het Duitse dorp Neustadt, net buiten Bonn, in de 18e eeuw en Johann’s kleinzoon, Konrad, was een van ’s werelds eerste schoenmakers die experimenteerde met inlegzolen die daadwerkelijk in de vorm van de voet werden gegoten in plaats van het traditionele platte voetbed.

De meeste Birkenstock sandalen zijn uniseks, maar bepaalde stijlen zijn ontworpen met de styling en gang van de vrouw in gedachten.

Zo is de klassieke ‘Arizona’ ontworpen in unisexmaten. Stijlen zoals de ‘Gizeh’ en ‘Madrid’ zijn echter damessandalen die wel vervangende stijlen hebben voor mannen (zo is de ‘Ramses’ een teen-post sandaal die zowel voor mannen als voor vrouwen is gestyled).

Het is de moeite waard om op te merken dat, hoewel ze uniseks zijn, Birkenstocksandalen in twee breedtes zijn – M en N – die kunnen helpen om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van mannen- en vrouwenvoeten.

Birkenstock sandalen zijn verkrijgbaar in twee breedtematen, M betekent medium en N betekent smal (narrow). Een M-sandaal past als een normale, bredere pasvorm, terwijl een N-sandaal een slankere pasvorm biedt voor meer petite voeten.