ZIZ Magazine
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is het verschil tussen persluchtbuksen en veerbuksen?

Misschien ben je wel van plan om een luchtbuks te kopen. Luchtbuks schieten is namelijk heel populair en jij wilt dat ook proberen. Je komt er al snel achter dat er een groot aanbod is in luchtbuksen. Wat is nu een goede luchtbuks voor jou? Wat is een veerbuks? Wat is een persluchtbuks? Dit zijn vragen die vaak voorkomen bij mensen die een luchtbuks willen kopen. Om je een beetje op weg te helpen kan je in deze blog lezen wat het verschil is tussen een persluchtbuks en een veerbuks. Verder is ook te lezen waar je nog meer aan moet denken bij het aanschaffen van een nieuwe luchtbuks.

Wat is een veerbuks?

Een veerbuks is een luchtbuks die aangedreven wordt doormiddel van een veer. De naam van de luchtbuks zegt eigenlijk al hoe het werkt. Je moet de veer aanspannen, dit doe je door de loop van de luchtbuks te knikken en te buigen tot dat je vaak een klik hoort. Als je de klik hebt gehoord, dan kan je de luchtbuks weer recht zetten en staat je veerbuks strak.

Wat is een persluchtbuks?

Een perslucht buks, ook wel een PCP (Pre Charged Pneumatic) buks genoemd, is een luchtbuks die aangedreven wordt door een hoge luchtdruk die samengeperst wordt. De PCP luchtbuks maakt gebruik van een bepaalde tank. Deze tank wordt gevuld doormiddel van een handpomp of door een persluchtfles. De tank zit vaak ook onder de loop van het wapen. Op het moment dat je de trekker overhaalt dan zal er een hamertje loslaten en wordt de samengeperste lucht door de loop geblazen. Dit zorgt er dus voor dat deze luchtbuks erg krachtig is.

Welke buks past beter bij jou?

Een veerbuks is vaak een stuk goedkoper dan een PCP luchtbuks. Dit komt omdat een veerbuks makkelijk is om te gebruiken en minder bedoeld is voor grotere afstanden. Een veerbuks is gewoon minder krachtig dan een PCP luchtbuks. Een PCP buks is erg krachtig en heeft weinig terugslag dus ook ideaal voor grotere afstanden. Ben je een beginner en ben je niet iemand die elke dag gaat schieten dan wordt aangeraden om een veerbuks aan te schaffen. Als je gevorderd bent en vaak wilt gaan schieten dan is een PCP luchtbuks een aanrader. Kijk ook echt goed naar de prijs. Een persluchtbuks kan wel 1500 euro zijn. Misschien is dat het je niet waard.  

Overige punten waar je op moet letten

Je kan er naast de buksen zelf ook voor kiezen om andere onderdelen aan te schaffen. Een duurdere luchtbuks betekent niet automatisch dat de ervaring verbeterd wordt. Je kan ervaring verbeteren door bepaalde doelen of schietkaarten aan te schaffen, of door bijvoorbeeld een bipod aan te schaffen. Je kan er ook voor kiezen om bepaalde kleding aan te schaffen waardoor het comfort en het gebruik van het wapen ook makkelijker en fijner is.