Categorie: Gezondheid

Heb je last van een oververmoeid gevoel? Dit is hoe je het kunt herkennen

Zizmagazine

Heb je last van een oververmoeid gevoel? Dit is hoe je het kunt herkennen

Iedereen voelt zich weleens oververmoeid en in de meeste gevallen is dit met een goede nacht slaap te herstellen. Die paar uurtjes helpen je je weer wat menselijker te voelen. Is het probleem echter niet meer met een goede nachtrust te verhelpen, komt het steeds terug of wordt het erger? Dan spreek je van oververmoeidheid. Een vervelend probleem dat bovendien kan uitmonden in overspannenheid of een burn-out. Wat zijn de symptomen die bij dit probleem horen en welke oorzaken liggen eraan ten grondslag, zowel lichamelijk als geestelijk?

De mentale en fysieke klachten van een oververmoeid gevoel

Ben je oververmoeid dan kun je de volgende mentale gevolgen ervaren: je bent prikkelbaar en hebt een kort lontje, hebt een gebrek aan motivatie en concentratieproblemen. Daarnaast vind je het moeilijker om beslissingen te nemen, pieker je veel en maak je sneller fouten. Tot slot maken een opgejaagd gevoel en een extreme behoefte aan totale rust het plaatje compleet. Naast geestelijke klachten kun je ook lichamelijk hinder ervaren, door bijvoorbeeld hoofdpijn en pijnlijke spieren. Een bleke huid, donkere kringen onder de ogen en weinig energie horen tevens bij oververmoeid zijn.

Wat zijn de oorzaken van oververmoeidheid?

Oververmoeidheid kan bovendien verschillende oorzaken hebben. Lichamelijk gezien spelen een slechte conditie en ongezond eten mee, wat weer te maken heeft met over- of ondergewicht. Ook het gebruik van alcohol, sigaretten en verdovende middelen kunnen tot een oververmoeid gevoel leiden. Ten slotte zijn er diverse ziektes die invloed hebben op de hoeveelheid energie je daadwerkelijk hebt. Denk hierbij aan hartproblemen, chronische pijn, een traag werkende schildklier of bijnieruitputting. Ook bloedarmoede speelt een grote rol als één van de oorzaken van oververmoeidheid.

De geestelijke oorzaken die bij een oververmoeid gevoel een rol kunnen spelen

Geestelijk gezien eisen overspannenheid of een burn-out hun tol. Daarnaast zijn een depressie of een continu angstig en paniekerig gevoel een bron van vermoeidheidsproblemen. Chronische stress, bijvoorbeeld voortkomend uit privé- of werkproblemen of een ingrijpende gebeurtenis, is tevens een belangrijke bron van een oververmoeid gevoel. Herken je je in de bovenstaande symptomen en/of oorzaken? Dan is het goed om rust te nemen, in beweging te komen en met iemand in gesprek te gaan. Zowel een bekende als een coach kunnen je hierbij helpen.

Continue Reading

Minder calorieën binnenkrijgen met een fat burner

Zizmagazine

Afvallen, het is niet altijd even makkelijk. Wil je van jouw overtollige kilo’s afkomen dan is het tijd om minder te gaan eten. Je zult er namelijk voor moeten zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbruikt. Maar wat doe je als je op een plateau komt en niet meer verder kunt? In dit geval is een fat burner van Sterrenstof dé aanwinst om te maken. Aangezien nog lang niet iedereen weet waarom een fat burner zo handig is hebben we besloten om het een en ander op een rijtje te zetten. Binnen no time zal je zelf ook staan te popelen om jouw eerste pot Sterrenstof fat burner te proberen!

Wat doet een fat burner eigenlijk?

Tijd om eens te kijken naar het doel van een fat burner. Een fat burner van Sterrenstof kan helpen bij het verhogen van je stofwisseling. Dit supplement werkt eigenlijk op verschillende manieren, hierdoor zijn ze dan ook gelijk zo populair. Zo kan je met een fat burner je energieniveau stimuleren, je eetlust onder controle houden en je natuurlijke stofwisseling verhogen zodat je meer calorieën verband. Dit houdt dus in feite in dat je lichaam meer verbrandt zonder dat je hiervoor op de loopband hoeft te staan of minder hoeft te eten.

Een fat burner is eigenlijk het laatste wapen in de strijd tegen het kwijtraken van jouw overtollige vet. Hoewel een Sterrenstof fat burner geen voeding of training vervangt maakt het supplement het afvallen wel gelijk een stuk makkelijker dan voorheen. Een fat burner zou zomaar eens dat ene duwtje in de rug kunnen zijn wat je nodig hebt om jouw doelen te behalen.

Dé keuze van dit moment – Sterrenstof fat burner

De fat burner van Sterrenstof is ideaal voor de mensen die op zoek zijn naar een fat burner maar die niet zitten te wachten op een of ander pilletje. Onze fat burner is namelijk uitgebracht in poedervorm. Deze poedervorm zorgt ervoor dat je alleen maar even een schepje poeder door water of sap heen hoeft te roeren. Dit drankje voorziet je lichaam van de stoffen die nodig zijn om ook die laatste restjes vet kwijt te raken. Voor je het weet heb je jouw doelen bereikt en kun je vol trots het strand over lopen.

Continue Reading

Welke massages helpen goed bij het verminderen van stress?

Stress is een natuurlijk reactie op lastige situaties. Door een normale stress reactie raken mensen gemotiveerder maar de stress kan ook te veel worden en dat is niet goed voor je lichaam. Het kan je bijvoorbeeld ‘s nachts wakker houden, je het gevoel geven dat je constant gespannen bent. 

Gelukkig zijn er een aantal massagetechnieken die effectief zijn bij het verhelpen van stress en angst. Verschillende massages hebben namelijk een positief effect op de aanmaak van serotine en dopamine. Door deze hormonen gaan mensen zich gelukkiger en ontspannen voelen. Het natuurlijke gevolg is dat de stress uit het lichaam gaat en veel minder gespannen bent. 

Als u behoefte heeft aan oplossingen voor het verminderen van gevoelens van stress of angst, kan een bezoek aan uw lokale kuuroord wonderen doen voor uw gezondheid en welzijn, dus we hebben onze top selectie van de beste massages voor het verlichten van stress samengevat. Ook het aanschaffen van een massage apparaat zoals een massagekussen of massagestoel kan enorm helpen bij het verminderen van stress. Het grote voordeel is natuurlijk dat je deze apparaten op elk moment kan gebruiken. Hieronder gaan wij in op de meest belangrijke behandelingen die een positief effect hebben op het verminderen van stress. 

Zweedse massage

Het hoofddoel van een Zweedse massage is om het hele lichaam te relaxen. Bij een Zweedse massage worden er lange vegende slagen gemaakt. Deze vegende slagen worden met name aan het begin en aan het einde van de sessie uitgevoerd. Daarnaast worden kneed en rolbewegingen gemaakt. Door deze bewegingen wordt de bloedsomloop verbeterd en daardoor neemt de spierspanning af. Het natuurlijk effect is dat het lichaam zich rustiger en minder gespannen gaat voelen.  

Uit een studie uit 2010 bleek dat deelnemers die twee keer per week een Zweedse massage kregen minder last hadden van stress (in vergelijking met degenen die 1 keer peer maand een Zweedse massage kregen). Uit het onderzoek bleek dat deze laatste groep meer stresshormonen zoals cortisol in hun lichaam hadden en minder endorfine hormonen hadden. 

 

 

Hot stone massage

Een andere favoriet van de spa-bezoekers, en zeer goed helpt is de hotstone massage.  De gladde platte basaltstenen worden opgewarmd en uw therapeut plaatst deze op uw lichaam en zet er drukken. Tijdens de massage voert de therapeut de massage bewegingen van de zweedse massage uit. Omdat de warmte die de stenen uitstralen de spieren ontspant, is de therapeut in staat om een meer diepgaande en kalmerende massage te geven.

Bij mensen die last hebben van slaapproblemen is een hotstone massage ook een zeer efffectieve behandeling. Na de massage voelt het lichaam zich veel meer ontspannen wat resulteert in een betere nachtrust. Een diepe slaap en een goede nachtrust zijn essentieel om oververmoeidheid te voorkomen. Een hot stone massage is dan ook bijzonder effectief om stress te verlichten en te voorkomen.

 

Voetreflex massage

Onze derde favoriete massage voor stress en angst is reflexologie. In tegenstelling tot de andere massages, richt de reflexologie zich op het uitoefenen van lichte tot matige druk op specifieke punten van de voeten en (soms) de handen. Alle bewegingen zijn langzaam en doordacht, waardoor u zich volledig kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Bij voetreflexologie wordt er gebruik gemaakt van doelgerichte technieken die de spanningen verminderen, de doorbloeding verbeteren en zorgen voor rust en complete ontspanning. Deze techniek helpt ook om uw hartslag te verminderen en helpt u om nog dieper te ademen, waardoor u een rustig gevoel krijgt.

Reflexologie is ook een goede keuze als u voor het eerst een spa bezoekt. Sommige mensen die voor het eerst naar een massagesalon gaan vinden het niet fijn om zich uit te kleden. Bij een voetreflex massage hoeft dat natuurlijk niet omdat de massage zich richt op de voeten. Wanneer u geen spa wilt bezoeken dan kunt u natuurlijk ook een voetmassage apparaat kopen.  Het grote voordeel is natuurlijk dat u veel geld bespaard als u regelmatig wilt genieten van een voetreflex massage.  

Continue Reading

E smoker: minder schadelijk betekent niet onschadelijk

Zizmagazine

Niet alleen voor rokers, maar ook voor niet-rokers en

Passief e-sigaretten

De primaire bedoeling achter de uitvinding van e smoker n is briljant. Een betere manier vinden om nicotine op een schonere en veiligere manier in te ademen in vergelijking met het roken van sigaretten. Zoals we weten, bevat de rooksigaret meer dan 6000 chemicaliën met ongeveer 100 schadelijke en potentieel schadelijke chemicaliën (HPHC’s) gevormd uit verbrande tabak. Het ontdekken van rookloze sigaretten als alternatief zal zeker frisse lucht zijn voor rokers en zelfs niet-rokers. Bovendien biedt een e-sigaret een breed scala aan e-liquid smaken die aan persoonlijke smaak kunnen voldoen. Sommige e smoker gebruiken e-sigaretten als een behandeling om te stoppen met roken. Houd er echter rekening mee dat nicotine, hoe veilig een e-sigaret ook is, nog steeds gevaarlijk en verslavend is. Je moet er nog steeds rekening mee houden door zowel de goede als de slechte kant van e-sigaret te kennen.

Voordelen en Risico’s

E-sigaretten kunnen bepaalde groepen mensen ten goede komen, zoals zware rokers en/of milde rokers, door hun rookgewoonte te doorbreken door minder schadelijke chemicaliën en zelf beheersende nicotinespiegels bloot te stellen. In ieder geval zullen ze worden vermeden door koolmonoxide en andere schadelijke chemicaliën uit het verbrandingsproces. De e-sigaret is echter niet door de FDA goedgekeurd als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Er is nog steeds een gebrek aan bewijs.

E-sigaret wordt een groot gevaar wanneer deze gericht is op de verkeerde gebruikers, zoals niet-rokers en jongeren. Helaas zijn e smokers meestal jonge mensen, vooral onder middelbare scholieren in plaats van volwassenen. Hun gebruik is enorm gegroeid in de afgelopen 5 jaar (2013-2018). In 2017 – 2018 was er een enorme toename 78 procent onder middelbare scholieren en 48 procent onder scholieren. Dit gaat een groot probleem worden, want er is een mogelijkheid dat ze zelfs overschakelen naar een sigarettenroker. Informatieve kennis over het risico van een e-sigaret moet duidelijk worden vermeld. E-liquid bevat bijvoorbeeld nicotine wat kan bijdragen aan verharding van de arteriële wanden wat kan leiden tot een hartaanval, propyleenglycol kan ernstige neurologische symptomen veroorzaken, enz. Daarom is de beslissing om e-sigaretten te gebruiken gebaseerd op hun volledige bezorgdheid en bewustzijn van de afweging tussen beloning op korte termijn en risico op lange termijn.

Er is geen goed nieuws voor passieve e-sigaretten. Hoewel e-sigaret minder schadelijke chemicaliën bevat in vergelijking met het roken van sigaretten, kan het zijn dat je in de buurt bent van iemand die een e-sigaret gebruikt, je nog steeds blootstelt aan de aerosol en chemicaliën die erin zitten. Dit effect is net zo vergelijkbaar met de passieve roker van gewone sigaretten.

Samenvatting

E-sigaretten kunnen een bepaalde groep mensen ten goede komen, zoals zware rokers en/of milde rokers. Het kan echter nog steeds zeer schadelijk zijn voor niet-rokers, vooral jonge mensen, en passieve rokers om te worden blootgesteld aan een e-sigaret. Onthoud dat uw beslissing van vandaag uw toekomst zal bepalen.

 

Continue Reading

Nekpijn door stress kent verschillende oorzaken

Nekpijn door stress kent verschillende oorzaken

Ervaar jij veel stress en uit zich dat onder andere door vervelende nekpijn? Dan wil je vast weten waarom stress ervoor zorgt dat jij pijn in je nek ervaart. Je nek bestaat uit 7 nekwervels en deze zijn allemaal op elkaar gestapeld. Tussen de wervels zit kraakbeen. Je nek wordt vooral door kleine spieren gestabiliseerd en deze spieren kunnen door stress stijf aan gaan voelen. Nekpijn kan meerdere oorzaken hebben en stress is vaak een veelvoorkomende veroorzaker van de pijn die je voelt. In deze blog lees je alles over nekpijn door stress.

Een slechte houding door stress zorgt voor nekpijn

Werk jij in een gespannen houding omdat je veel stress ervaart? Dan heeft dit nadelige gevolgen voor je schouders en nek. Nekpijn is tevens één van de symptomen van stress en een burn-out. Wanneer je op je werk in een gespannen houding werkt, ga je vanzelf met opgetrokken schouders zitten. Je lichaam schiet vanzelf in deze houding op het moment dat je stress ervaart. Je krimpt als het ware ineen en dit zorgt ervoor dat je nekspieren belast raken. Wanneer je dag in dag uit in deze houding zit, krijg je hier vervelende nekklachten van. Een vastzittende en stijve nek is dus vaak het gevolg van stress wat je ervaart. Stress op het werk of een te hoge werkdruk zijn vaak de veroorzakers van stress. Wanneer je lange tijd in een ongezonde en stressvolle omgeving werkzaam bent, kun je er op den duur burn-out van raken. Je lichaam is op en je geest is ook niet meer zo scherp als je ervan gewend bent. Op internet kun je meer informatie vinden over wat een burn-out is.

 

Hoe kom jij van je nekpijn door stress af?

Nu je weet waar je nekpijn door veroorzaakt is, wil je natuurlijk graag weten hoe je er weer vanaf komt. Nekpijn is niet fijn en zorgt ervoor dat jij je minder goed voelt. Online kun je veel oefeningen vinden hoe jij van je vervelende nekpijn af kunt komen. Zo bestaan er allerlei effectieve schouderoefeningen en kun je zelfs een opgerolde handdoek gebruiken om van je nekpijn af te komen. Verder kunnen massages ook helpen om van de nekpijn af te komen. Je kunt je nekpijn verzachten, maar je moet de uiteindelijke bron van het probleem ook aanpakken. Wanneer je de bron van je stress aanpakt, kan je de nekpijn in de toekomst voorkomen.

 

https://liberi.nl/
Continue Reading

Nekpijn door stress kent verschillende oorzaken

Zizmagazine

Nekpijn door stress kent verschillende oorzaken

Ervaar jij veel stress en uit zich dat onder andere door vervelende nekpijn? Dan wil je vast weten waarom stress ervoor zorgt dat jij pijn in je nek ervaart. Je nek bestaat uit 7 nekwervels en deze zijn allemaal op elkaar gestapeld. Tussen de wervels zit kraakbeen. Je nek wordt vooral door kleine spieren gestabiliseerd en deze spieren kunnen door stress stijf aan gaan voelen. Nekpijn kan meerdere oorzaken hebben en stress is vaak een veelvoorkomende veroorzaker van de pijn die je voelt. In deze blog lees je alles over nekpijn door stress.

Een slechte houding door stress zorgt voor nekpijn

Werk jij in een gespannen houding omdat je veel stress ervaart? Dan heeft dit nadelige gevolgen voor je schouders en nek. Nekpijn is tevens één van de symptomen van stress en een burn-out. Wanneer je op je werk in een gespannen houding werkt, ga je vanzelf met opgetrokken schouders zitten. Je lichaam schiet vanzelf in deze houding op het moment dat je stress ervaart. Je krimpt als het ware ineen en dit zorgt ervoor dat je nekspieren belast raken. Wanneer je dag in dag uit in deze houding zit, krijg je hier vervelende nekklachten van. Een vastzittende en stijve nek is dus vaak het gevolg van stress wat je ervaart. Stress op het werk of een te hoge werkdruk zijn vaak de veroorzakers van stress. Wanneer je lange tijd in een ongezonde en stressvolle omgeving werkzaam bent, kun je er op den duur burn-out van raken. Je lichaam is op en je geest is ook niet meer zo scherp als je ervan gewend bent. Op internet kun je meer informatie vinden over wat een burn-out is.

 

Hoe kom jij van je nekpijn door stress af?

Nu je weet waar je nekpijn door veroorzaakt is, wil je natuurlijk graag weten hoe je er weer vanaf komt. Nekpijn is niet fijn en zorgt ervoor dat jij je minder goed voelt. Online kun je veel oefeningen vinden hoe jij van je vervelende nekpijn af kunt komen. Zo bestaan er allerlei effectieve schouderoefeningen en kun je zelfs een opgerolde handdoek gebruiken om van je nekpijn af te komen. Verder kunnen massages ook helpen om van de nekpijn af te komen. Je kunt je nekpijn verzachten, maar je moet de uiteindelijke bron van het probleem ook aanpakken. Wanneer je de bron van je stress aanpakt, kan je de nekpijn in de toekomst voorkomen.

 

https://liberi.nl/
Continue Reading

Wij blijven niet stilzitten!

Zizmagazine

Ondanks de Corona-crisis gaan wij door. Wij denken na hoe wij in deze malle tijd toch door kunnen gaan met bestaan. We werken uit wat onze minister-president van ons wil met betrekking tot de 1,5 meter maatschappij. We schonen onze bestanden op en kijken hoe we beter kunnen ondersteunen.

Zo kwam ik een training tegen die op de plank lag maar nog niet voldoende was uitgewerkt. Vraag me niet meer waarom hij nog op de plank lag. De training bekijkend blijkt gewoon dat ik eerder daarmee naar buiten moest komen. Het gaat om een onderdeel van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Naast het bekende ADR-certificaat voor chauffeurs moeten bedrijven ook zorg dragen over een gestructureerde handling van binnenkomende gevaarlijke stoffen. Het omgaan met elke gevaarlijke stof, in welke hoeveelheid ook, valt hier onder. Daar waar je vrijgesteld sommige goederen mag vervoeren is het binnen het bedrijf brengen van gevaarlijke stoffen anders geregeld. Zo moet ieder die wat doet of kan doen met gevaarlijke stoffen deelnemen aan een awareness training. Dat geldt voor de interieurverzorgster, die bijvoorbeeld een doos bleekmiddel moet opbergen, de receptioniste welke van de pakketbezorger een doos spuitbussen WD40 aanneemt, de monteur die remmenreiniger gaat gebruiken. Ook de dichte verpakkingen vallen daaronder.

De wet schrijft dus een training voor aan alle medewerkers die ook maar wat van doen hebben met gevaarlijke stoffen. Het is een van de zaken waar ook vanuit de overheid een sterkere aandacht op gaat komen.

Hoe ziet die training er uit? Ongeveer 3 uur bij klassikaal les. Waar vindt zo een training plaats? Het liefst op de locatie van de klant zodat we zo dicht mogelijk bij de praktijk blijven. Kan het ook anders? We hebben ook een e-learning voor dit item ontwikkeld. Lekker thuis vanuit je luie stoel dus. Op dit moment dus geheel Corona-proof.

We hebben ook een e-learning voor dit item ontwikkeld. Lekker thuis vanuit je luie stoel dus. Op dit moment dus geheel Corona-proof.

 

Na afloop van een training met goed gevolg krijgt de deelnemer een certificaat die 5 jaar geldig is.

 

Meer weten stuur een mail naar info@eurotransportcollege.com of bel ons: 0850 653 125

https://eurotransportcollege.com/adr-opleiding
Continue Reading

AED voor iedereen

Vanaf het jaar 2025 is het de bedoeling dat iedereen in Europa binnen zes minuten een AED tot zijn beschikking heeft. Dit zodat in geval van een hartaanval, een reanimatie de beste kans van slagen heeft.

Wat is een AED

Een automatische externe defibrillator, ofwel AED is een apparaat dat wordt ingezet als hulpmiddel bij een reanimatie. De AED is een elektronisch apparaat met daaraan twee grote plakkers. Deze plakkers worden op de borst van de persoon die een hartaanval doormaakt geplakt. De AED vertelt vervolgens wat er gedaan moet worden: Start borstcompressie, waarna het apparaat een geluid laat horen op het tempo waarop de borstcompressies gegeven dienen te worden en vervolgens zal het apparaat aangeven wanneer er moet worden beademd. De AED meet continu of en wat de hartslag van de patiënt is. Op het moment dat het kan zal het apparaat aangeven dat er een schok toegediend kan worden. Dit wordt gedaan door de persoon die aan het reanimeren is, deze persoon drukt op de knop en er zal een schok gegeven worden. De bedoeling is dat met deze schok het hart weer op gang komt. De borstcompressies en de beademing zorgen ervoor dat er zuurstof rijk bloed door hetlichaam heen gepompt blijft worden, zodat er een beperkte hoeveelheid weefselschade optreedt.

Het is belangrijk dat de AED binnen zes minuten bij de patiënt is, om het hart weer op gang te brengen. Duurt dit langer dan zes minuten, dan zal er schade van de weefsels op gaan treden, vaak in ernstige mate waarvan men niet meer kan herstellen.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende AED’s beschikbaar in verschillende prijsklasse. Welke de beste AED voor u is, dat is afhankelijk per situatie. Moet hij buiten hangen of juist binnen toegankelijk zijn? Dit zijn allemaal zaken om uit te zoeken bij het aanschaffen van een AED. Veel verkochte AED’s zijn de: Zoll Aed en de Philips hs1 aed.

Continue Reading

Van Lennep Kliniek: een top adres voor permanente make-up

Zizmagazine

Bodycontouring is een behandeling die de lichaamscontouren weer terug in balans brengt. De behandeling wordt uitgevoerd met de Accent XL laser en is bijzonder populair. De techniek is pijnloos en wordt onder meer ingezet in het geval van:

-cellulite of sinaasappelhuid;

-grove poriën

-vet bij buik, billen, benen;

-een slappe huid, rimpels;

-vetrollen en love handels.

De specialisten bij Van Lennep Kliniek behandelen zowel mannen als vrouwen. Veiligheid en hygiëne zijn gegarandeerd. Bijna ieder lichaamsdeel kan behandeld worden, behalve de vrouwelijke borsten. De behandeling is niet bedoeld om vele kilo’s kwijt te raken maar juist voor die hardnekkige plekken die, ondanks voldoende bewegen, niet willen verdwijnen. Wilt u weten of de bodycontouring behandeling voor u geschikt is? Stap eens binnen voor een gratis eerste consult.

Nieuw: Permanente make-up

Permanente make-up is een breed begrip. Er vallen zowel oog-, wenkbrauw- als lipbehandelingen onder. Bij Van Lennep hebben we 100% focus op de wenkbrauwen. Het idee achter permanente make-up is dat u voortaan niet meer iedere dag bij hoeft te tekenen. Ideaal! Het resultaat van een behandeling blijft zeker een aantal jaar goed. Permanente make-up is een uitkomst voor mensen die -veel sporten; -ongelijke of geen wenkbrauwen hebben -brildragend zijn en het daardoor moeilijk vinden make-up aan te brengen. -een vollere wenkbrauw willen; -geen vaste hand hebben om zelf iedere dag make-up op te doen; Heeft u dunner wordende of helemaal geen wenkbrauwen meer, de oplossing is nabij. Met een zeer dun naaldje kan pigmentatie vloeistof aangebracht worden. De vloeistof is uitgebreid getest en wordt zelfs goed verdragen door mensen met een make-up allergie. Van Lennep maakt veelal gebruikt van hairstrokes. De ‘mesjestechniek’ zorgt voor een volledig natuurlijk resultaat

 

https://www.vanlennepkliniek.nl/
Continue Reading

Wortelbehandeling bij ontstekingen

Zizmagazine

De wortels in onze tanden zijn erg belangrijk, ze zorgen ervoor dat onze tanden en kiezen vast blijven zitten in ons kaakbeen. In die wortels zitten tandmerg, de wetenschappelijke naam is pupla, en wortelkanaaltjes. Bij sommige mensen komt het voor dat het pulpa gaat ontsteken en dat kan heel erg pijnlijk zijn. Ook de wortelpunt, of apex, kan ontsteken, ook dit is erg pijnlijk en kan tot abcessen leiden. Dat is allemaal zeker geen pretje. De ontstekingen kunnen leiden tot koorts en chronische pijn en als er niet ingegrepen wordt kan de kies of tand zelfs verloren gaan. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk ingegrepen wordt. 

Hoe kan die ontsteking dan verholpen raken? Dat wordt gedaan met een wortelkanaalbehandeling. Voor een wortelkanaalbehandeling maak je een afspraak bij een endodontoloog. Deze zal de zenuwen verwijderen uit de wortelkanalen van de ontstoken tand of kies. Tijdens de eerste afspraak luistert hij naar de klachten en wordt er een röntgenfoto gemaakt, zo zal hij het precieze probleem achterhalen. Dan wordt er een nieuwe afspraak gepland voor de behandeling. Hij verwijdert dan het ontstoken weefsel en maakt de wortelkanalen goed schoon. Vaak wordt er dan een vulling of tijdelijke vulling toegebracht. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder volledige verdoving en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Daarna wordt de afwerking verder gedaan door de tandarts, die zal een brug of kroon plaatsen.

Soms is de ontsteking al vergevorderd en kan de tand beter verwijderd worden. Dan kan de patiënt bij een implantoloog terecht om een nieuwe tand of kies te laten implanteren. Die bestaat uit een implantaat, dat is een kunstmatige wortel gemaakt van titanium, dat geïmplanteerd wordt op de plaats van de vorige tand of kies. Op dat implantaat kan er dan een kroon gezet worden die de tand of kies zal vervangen.

https://www.orfeokliniek.nl
Continue Reading